Je počet toalet důležitější než kvalita vzdělání?

Monday, June 2, 2008 ·

Směřuje školský zákon a celá reforma školství správným směrem? Tuto otázku si pokládají ředitelé základních škol na Hradecku.

článku vybíráme a komentujeme:

Zcela nesmyslné je financování provozních zaměstnanců škol. Odvíjí se nepochopitelně od počtu dětí. (jaký normativ je lepší?)

„Ve výsledku to znamená, že odchodem jednoho žáka z každé třídy bych měl snížit i počet uklizeček, školníků a dalších zaměstnanců. Ve skutečnosti k žádnému snížení provozu nedojde, protože plocha na úklid je přece stále stejná,“ sdělil Eduard Hlávka, ředitel Základní a mateřské školy Štefcova.

Většina ředitelů mateřských škol si stěžuje na nepropojenost školských zákonů a vyhlášek vůči oblasti sociální. Matkám na mateřské dovolené je prý umožněno, aby dítě dávaly do školky jen na čtyři hodiny denně, nebo pět dní v měsíci, ale na toto dítě už škola dostane pouze poloviční normativ.

I hygiena zde má velký vliv. Její požadavky na počet WC a umyvadel nebere v potaz, že je rozdíl mezi počtem dětí zapsaných a do školky opravdu docházejících. Nehledě na to, že jdou na toaletu dle potřeby, a ne všechny najednou. Pro splnění normy tedy musí být ve třídách vždy jeden záchod na pět dětí.

Co vy na to?

 



dokument

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.