ČTK: Hospodářské noviny: Ministr by chtěl zavést od 4 let povinné školky

Tuesday, June 3, 2008 ·

2. června 2008 otiskly Hospodářské noviny krátký článek o názorech ministra Lišky na možné změny v oblasti předškolního vzdělávání. Povinnou docházku do mateřských škol by chtěl zavést ministr školství Ondřej Liška. Povinnou návštěvou vzdělávacích institucí od čtyř nebo pěti let by se podle něj srovnaly hendikepy, s nimiž se nyní děti potýkají na prvním stupni základních škol.

Svůj plán Liška oznámil včera v pořadu Otázky Václava Moravce. Uvedl, že změnu by prosazoval v případě, že by se stal ministrem také pro příští volební období od roku 2010. Pokud by svůj plán chtěl uskutečnit, čekalo by jej víc změn než pouhé přepsání zákona. Nyní je míst v mateřských školkách nedostatek. Ten začal být poprvé zjevný v minulém roce, kdy se naplno projevily důsledky zrušení části školek. Největší problémy v tomto ohledu mají města.

Podle statistiky ubylo loni v Česku více než deset procent školek. Jejich množství se nyní pohybuje kolem 4700, z toho je 59 soukromých a dalších 16 církevních. Školky minulý rok navštěvovalo necelých tři sta tisíc dětí, roste hlavně zájem o zápis do ročníků pro nejstarší. Poslední ročník je od ledna bezplatný, to by chtěl ale ministr Liška do budoucna zrušit. Odstranit chce ze zákona také spodní limit pro počty žáků.

Celý článek naleznete na serveru iHNED.cz:Ministerstvo chce zavést povinnou docházku do mateřských škol.

Související články:

Dejte nám dar, vezmeme dítě do školky

Pražané přeplnili školky na venkově

Zprávy Google:

Učitelé se chystají do stávky, chtějí víc peněz do školství
ČT24 - Praha - Ministr školství Ondřej Liška bude 9. června čelit další stávce učitelů. Ti chtějí jednodenním protestem projevit nesouhlas s platy a špatnými
Liška rodičům: Mateřská škola za peníze a povinně
ČT24 - Praha - Ministerstvo školství chce, aby byl poslední rok předškolního vzdělávání v mateřských školách povinný. Má tím dojít k lepší integraci dětí do
Liška by chtěl zavést povinnou docházku do mateřských škol
České noviny - Praha - Ministr školství Ondřej Liška (SZ) by chtěl, aby děti chodily povinně do školy už v před dosažením šesti let. V pořadu České televize Otázky Václava
Liška jedná s ministerstvem financí o půl miliardě na učebnice
České noviny - Praha - Ministr školství Ondřej Liška (SZ) jedná s ministerstvem financí o půl miliardě korun na nákup učebnic a školních pomůcek.



redakce ČTK

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.