Rozhovor s Ondřejem Liškou

Tuesday, May 20, 2008 ·

Přepis pořadu Impulsy Václava Moravce: Dovoluji si tímto oslovit všechny učitele, protože ta stávka nic nepřinese. Já jsem využil na maximum možností zvýšení platů pro jak tento rok, tak rok příští. V těch příštích 18 měsících dojde ke zvýšení reálné mzdy učitelů v regionálním školství, to je pozitivní trend naprosto nepopiratelně a budu usilovat o to, aby i v příštích letech, to znamená rokem 2010, tak nadále pokračoval.

Vybíráme ještě část o státní maturitě, celý rozhovor naleznete na serveru Česká média:

Moderátor (Václav Moravec):
Podle původních plánů měli už letošní maturanti skládat zkoušku podle nových pravidel, Parlament změny odložil, společné maturity, které by měly zajistit srovnatelnost výsledků chce stát spustit ve školním roce 2011 a 2012. počítáte s tím, že v Senátu nebude problém, protože teď je, pokud se nemýlím, ona změna zákona v Senátu a čeká na schválení Senátu?

Host (Ondřej Liška):
Ano, v Poslanecké sněmovně se podařilo dosáhnout velmi silného mandátu, velmi silného konsensu, kdy vlastně podle paragrafu 90 tato novela byla přijata hned v prvním čtení. Já za to všem kolegům a kolegyním v Parlamentu děkuji, protože jsme skutečně ty uplynulé 4 měsíce od mého nástupu strávili velmi intenzivní prací na zkvalitnění a úpravě tady tohoto zákona, já si myslím, že tak, jak je maturita nyní připravená, tak se jedná o projekt, který je bezesporu užitečný. Jsou vyloučena rizika, která v tom minulém projektu byla, takže i bezpečná maturita a myslím si, že v Senátu by, doufám tedy, nemělo nic bránit tomu, aby byla ta novela přijata.

Moderátor (Václav Moravec):
Jen pro úplnost, tím odpovídáme například posluchačce Pavle z Benešova, která se vás, jako ministra školství ptá, jak bude státní maturita vypadat, pokud byste to měl velmi rychle shrnout?

Host (Ondřej Liška):
No, bude dvouúrovňová, to znamená bude existovat možnost, aby si každý student zvolil ze dvou úrovní náročnosti, ta dvouúrovňovost je tam proto, protože dnes v podstatě ve středním školství máme úrovní bezpočet, tolik, kolik máme škol a nemáme žádnou vlastně zprávu o tom, v jaké kvalitě, s jakými znalostmi a schopnostmi opouštějí studenti střední školy. Proto jsme se rozhodli k těmhle přistoupit ke dvěma úrovním, ta úroveň náročnější, ta předpokládáme, tu si budou vybírat logicky ti, kteří budou chtít pokračovat ve studiu na vysoké škole a tu nižší úroveň, tu zvolí například ti, kteří se rozhodnou jít přímo do praxe, ale pozor, i oni budou moci kdykoliv během života složit takzvanou jednotlivou maturitní zkoušku, to znamená, že si budou moci v té vyšší náročnosti kdykoliv doplnit vzdělání s ratifikovanou státem a třeba pokračovat ve studiu na vysoké škole kdykoliv v průběhu života.



dokument

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.