redakce ČTK: Učitelé budou v pondělí 9. června stávkovat

pondělí 19. května 2008 ·

Učitelé budou 9. června stávkovat, rozhodli o tom v pátek na mimořádném předsednictvu školských odborů. ČTK to řekl předseda školských František Dobšík. Vláda minulý týden přislíbila, že na platy učitelů letos přidá půl miliardy, příští rok pak další čtyři miliardy. Odbory však už letos chtěly tři miliardy korun navíc.

Učitelé budou v pondělí 9. června stávkovat
Český rozhlas - Místopředseda Václav Pícl potvrdil, že stávka bude jednodenní: "Ten den by se mělo uskutečnit protestní shromáždění před budovou Úřadu vlády.
Učitelé budou stávkovat 9. června. I přes zvýšení platů
Aktuálně.cz - Zástupci učitelů připustili, že stávka může být vícedenní, konkrétní termín ale zatím neuvedli. Ministr Liška má jiný názor. "Je to mimořádně dobrá zpráva
Učitelé dnes rozhodli, že budou 9. června stávkovat
České noviny - Po schůzce naznačil, že se stávka asi neuskuteční, i když se nejspíš požadované tři miliardy nepodaří získat. "Byla by to tedy pouze stávka pro stávku,"
Do stávky půjdeme, rozhodly školské odbory
iDNES.cz - 16. květen 2008
Učitelé budou 9. června stávkovat. Rozhodli o tom dnes na mimořádném předsednictvu školských odborů. Ministr školství Ondřej Liška minulý týden přislíbil,

Ze stránek ČMOS PŠ:

Tisková informace
Právní výklad stávky
on-line rozhovor s přesedou školských odborů F. Dobšíkem (iDNES 15.5.2008)

ČT 1 - Zpravodajství (6. 5. 2008)
+ Zpravodajství TV Prima (6. 5. 2008)
Záznam z pořadu Dobré ráno s ČT (6. 5. 2008)

Ministr školství O. Liška včera (6.5.) informoval předsedu svazu o výsledcích jednání s ministrem M. Kalouskem a P. Nečasem. Záměry byly předjednány s premiérem M. Topolánkem.

  1. V roce 2008 bude kapitola školství posílena o 0,5 miliardy Kč na platy pedagogů, MŠMT odhaduje navýšení platů o dalších 0,85  %. Při reálném poklesu zaměstnanosti v RgŠ o 1 až 1,5  % se podle odhadů MŠMT růst platů pedagogů dostane na úroveň přes 5  % ( ministerstvo financí tento odhad nastavilo na 7 %).
  2. V roce 2009 bude objem prostředků na platy pedagogů navýšen o 4 miliardy Kč, což je navýšení o 6,5  % při odhadované inflaci v roce 2009 ve výši pod 3  % podle MŠMT a MF.
    ( Jedná se o polovinu objemu finančních prostředků plánovaných na rok 2009 pro všechny zaměstnance veřejného sektoru navázaných na státní rozpočet.)
  3. O řešení deficitu finančních prostředků na ONIV bude vláda jednat samostatně v červnu 2008.


Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti je:

  • nedostatečná výše navrženého navýšení objemu mzdových prostředků
  • skutečnost, že případné navýšení mezd by se netýkalo nepedagogických pracovníků

Navržené posílení rozpočtu o 0,5 miliardy Kč znamená navýšení o 130 Kč měsíčně v celoročním vyjádření pro každého zaměstnance RgŠ.



redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.