Petr Kolman: Žáci a výherní hrací přístroje

Wednesday, May 21, 2008 ·

Otázka: Někteří naši žáci prohrávají kapesné na automatech, myslí si, že vyhrají, ale opak je pravdou. Také se jim líbí, jak to bliká, zvoní a hraje… Existují vůbec nějaké tresty pro osoby provozující bary a herny s těmito automaty, kteří umožňují hrát nezletilým?

Odpovídáme:

Morálka, neboli mravnost, je historicky podmíněna a všeobecně uznávaná soustava norem chování lidí ve společnosti a některé z těchto norem jsou svým významem pro společnost natolik důležité, že jejich dodržování se stalo předmětem zákonné ochrany, která našla svůj výraz také v ustanoveních trestního zákona.

Správné normy chování v souladu se zásadami morálky občanské společnosti si každý jedinec osvojuje v průběhu života a velký význam v tomto směru nabývá zejména výchova mladých lidí, kteří by měli vyrůstat a žít v takovém výchovném prostředí, kde si zásady morálního chování osvojí a zájem na řádné výchově osob mladších osmnácti let je tak objektem trestného činu podle § 217 tr. zákona (srov. judikát Nejvyššího soudu ČR – 7 Tdo 235/2004 – březen 2004).

In media res: Dle § 217/ odst.2 tr.zákona: 

Kdo umožní, byť i z nedbalosti, osobě mladší než osmnáct let hru na hracím přístroji, který je vybaven technickým zařízením, které ovlivňuje výsledek hry a které poskytuje možnost peněžité výhry, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

Zdůrazněme, že tu stačí „pouhá“ nedbalost nikoliv úmysl!

Odnětím svobody na šest měsíců až pět let bude pachatel potrestán,

a) spáchal-li čin výše uvedený  ze zavrženíhodné pohnutky,
 
b) pokračuje-li v páchání takového činu po delší dobu,
 
c) spáchal-li takový čin opětovně, nebo
 
d) získal-li takovým činem značný prospěch.

V neposlední řadě musíme pro informační komplexnost zmínit, že z právního hlediska není správné označení hrací automat, ale „výherní hrací přístroj“ (VHP).



Petr Kolman

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.