Petr Kolman: Vyvlastňovací úřad

úterý 13. května 2008 ·

Dotaz: Jsem učitelka a současně matka samoživitelka a velice ráda čtu vaši poradnu. Mám následující otázku: Který úřad může provádět vyvlastnění pozemku? Může tuto činnost provádět i úřad městské části ve které bydlím?  
Odpovídáme: 

Dle zákona č. 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (v legislativní zkratce tzv. zákon o vyvlastnění) platí, že vyvlastňovací řízení vede tzv. vyvlastňovací úřad, kterým je

a) obecní úřad obce s rozšířenou působností  - tzv. obec „trojka“  ,

b) Magistrát hlavního města Prahy,

c) magistrát územně členěného statutárního města.

Zastupitelstvo hlavního města Prahy a zastupitelstvo územně členěného statutárního města nemohou působnost vyvlastňovacího úřadu přenést statutem na městské části nebo městské obvody.

Působnost dle vyvlastňovacího zákona vykonávají vyvlastňovací úřady jako přenesenou působnost. 

K vyvlastňovacímu řízení je příslušný vyvlastňovací úřad, v jehož správním obvodu (území) se nachází pozemek nebo stavba, jichž se vyvlastnění týká. Tedy tu není rozhodné bydliště vyvlastňovaného (tedy toho, kdo je vlastníkem vyvlastňovaného pozemku nebo stavby). 

Jak se postupuje v případě kompetenčního sporu?

Nachází-li se pozemky nebo stavby, jichž se vyvlastnění týká, ve správním obvodu (území) dvou nebo více vyvlastňovacích úřadů, rozhodne nejbližší společně nadřízený správní orgán usnesením (nikoliv správním rozhodnutím), který z nich vyvlastňovací řízení provede. 

Obecné upozornění: 

Závěrem bychom chtěli opět  upozornit na skutečnost, že redakce České školy (a ani tedy její virtuální právní poradna) není tvůrcem zákonů v České republice, takže leckteré „kritické“ (gentlemansky řečeno) dotazy a náměty týkající se (ne)kvality našeho právního prostředí  by bylo vhodnější směřovati spíše k rukám vašich poslanců a senátorů. 

Děkujeme za pochopení a přejeme pěkný májový čas !



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.