Petr Kolman: Příkazní řízení

Wednesday, May 28, 2008 ·

Otázky: Co se rozumí pojmem příkazní řízení u přestupků? Jak se mohu proti příkazu bránit? Existují nějaké věci, které se nesmí v příkazním řízení projednávat? Možno příkaz uložit i ústně?

Odpovídáme:

Není-li pochybnosti o tom, že obviněný z přestupku se přestupku skutečně dopustil a nebyla-li věc vyřízena v blokovém řízení, může správní orgán bez dalšího řízení vydat příkaz o uložení napomenutí nebo pokuty.

Smyslem příkazního  řízení  je zrychlení a usnadnění přestupkového řízení. 

Kdy nelze příkaz vydat?

Příkaz nelze vydat, jestliže obviněný z přestupku je zbaven způsobilosti k právním úkonům nebo jeho způsobilost k právním úkonům je omezena.
 
Příkaz má stejné náležitosti jako rozhodnutí o přestupku. Oznamuje se vždy písemně.
 
Obviněný z přestupku může proti příkazu podat do 15 dnů ode dne jeho doručení odpor správnímu orgánu, který příkaz vydal.

Včasným podáním odporu se příkaz ruší a správní orgán pokračuje v řízení. Obviněnému z přestupku nelze uložit jiný druh sankce, s výjimkou napomenutí, nebo vyšší výměru sankce, než byly uvedeny v příkaze.
 
Příkaz, proti kterému nebyl včas podán odpor, má účinky pravomocného rozhodnutí.
 
Co v příkazním řízení nemožno projednat?

V tomto řízení nelze projednat přestupky, které lze projednat jen na návrh (např. přestupky proti občanskému soužití dle § 49 odst.1 písm. a) přestupkového zákona), ani nárok na náhradu škody.

V příkazním řízení (stejně jako v blokovém) nelze uložit povinnost nahradit náklady řízení.

V neposlední řadě si musíme připomenout, že přestupek mladistvého nelze projednat v příkazním řízení.

V příkazním řízení možno uložit pokutu maximálně 4 000 Kč. V příkazním řízení ovšem nemožno uložit zákaz činnosti ani propadnutí věci. V tomto typu řízení lze také uložit sankci v podobě tzv. napomenutí.



Petr Kolman

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.