NAEP: Jaro Evropy 2008

pátek 9. května 2008 ·

Projekt Jaro Evropy, který se koná každý rok, si klade za cíl povzbudit školy, aby si jeden či více dní v kalendáři vyhradily na organizaci akcí, které se soustřeďují na debatu věnovanou evropským tématům. Jaro Evropy představuje pro mladé lidi příležitost, jak vyjádřit vlastní názor a docílit toho, aby jejich názory byly v Evropě slyšet.

Rok 2008 – Evropský rok mezikulturního dialogu

Kampaň Jara Evropy se v každém školním roce soustřeďuje na jiné téma. V roce 2008 je tato kampaň spojena s iniciativou Evropský rok mezikulturního dialogu s cílem podporovat dialog mezi různými kulturami a pomoci mladým lidem intenzivněji si uvědomit kulturní rozmanitost a společně se podílet na evropském kulturním dědictví. V letošním, již šestém ročníku si kampaň Jara Evropy klade za cíl především podporovat školy při plánování, organizaci a realizaci akcí, které se uskuteční v rámci Evropského roku mezikulturního dialogu. Proběhne celá řada akcí na místní, národní i evropské úrovni.

25. března – 30. června 2008

V letošním školním roce probíhá Jaro Evropy od 25. března do 30. června 2008, přičemž zvláštní pozornost bude věnována dni 9. května, kdy se slaví Den Evropy. Projekt Jaro Evropy je určen všem školám, od předškolních zařízení přes školy základní až po všechny typy středních škol, ale zapojit se mohou např. i skupiny studentů z organizací věnujících se mimoškolní činnosti, které mají za cíl budovat a rozvíjet dovednosti související se školní výukou. Během tohoto období bude evropský tým Jara Evropy vybízet osobnosti veřejného života na lokální, národní a evropské úrovni, aby navštívily školy. Takové návštěvy jsou příležitostí k diskuzi o evropských tématech a problémech a umožňují mladým Evropanům, aby sdělili svůj názor odpovědným činitelům.

Projekt Jaro Evropy je zaměřený na:

  • intenzivnější povědomí o tom, co je Evropská unie, evropské občanství a instituce;
  • zavedení tématu evropského občanství do škol využitím různých vzdělávacích aktivit..

Projekt Jaro Evropy řídí organizace European Schoolnet (EUN) v zastoupení Generálního ředitelství Evropské komise pro komunikaci. Kampaň je rovněž součástí “Plánu D”, který pomáhá posílit demokracii, dialog a politickou debatu.

Škola, která se zaregistruje na portálu Jara Evropy bude mít přístup k aktivitám, které jí zprostředkují zajímavé informace pro žáky a studenty, umožní škole zviditelnit se v Evropě a registrující učitel získá certifikát o účasti.

Více informací je k dispozici zde: http://www.springday2008.net/ww/cz/pub/spring2008/homepage.htm

Webové stránky projektu jsou k dispozici také v českém jazyce. V případě potřeby se čeští učitelé mohou s dotazy, které se týkají projektu Jara Evropy, obrátit na pedagogickou poradkyni projektu v ČR - Mgr. Petru Quirenzovou (qui@seznam.cz) a případně na kontaktní osobu na národní úrovni - Mgr. Silvii Pýchovou (silvie.pychova@naep.cz) z Domu zahraničních služeb MŠMT (www.dzs.cz).



NAEP

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.