Kaprálová Eva: Dramatické vzpomínání

Monday, May 19, 2008 ·

Začalo to asi před 18 lety, kdy jsem se jako studentka gymnázia stala členkou studentského divadelního souboru. Jeviště mě tehdy tak nadchlo, že jsem se po jeho prknech chtěla v budoucnu pohybovat jako profesionálka – bohužel to nevyšlo. A tak si svůj nesplněný sen kompenzuji s dětmi své málotřídní školy v Běcharech, kde vedu dramatický soubor Třesky plesky.

Když jsem ještě působila na ZŠ Husitská v Nové Pace, měla jsem poměrně početný divadelní soubor (čítal i 32 dětí). Ředitelka školy Mgr. Eva Tůmová byla mému snažení nakloněna a vytvářela mi k práci skvělé podmínky. Měla jsem velký prostor rozvíjet nejen své svěřence, ale i sama sebe. Škoda, že si to všechno člověk uvědomí a ocení až po letech. Místní kulturní středisko nás podporovalo tím, že nám propůjčovalo opravdu důstojné prostory k  představením.

Tereza Svobodová a Eliška Vančurová ze souboru Třesky plesky Základní školy v Běcharech v etudě Ping, Pong a bonbónky.

Když jsem později začala pracovat na málotřídní škole v Běcharech a vedle učitelských povinností mě čekaly také ty ředitelské, velmi mě mrzelo, jak málo času mi zbývá na to, co je mým nejmilejším zájmem a koníčkem – na divadlo. Přesto se své velké záliby nehodlám vzdát.  Vedu soubor, který jsme pojmenovali Třesky plesky. Samozřejmě že ho navštěvují žáci běcharské školy – nebo žáci, kteří touto školou prošli. Snažím se v dětech rozvíjet základní jevištní dovednosti formou různých her a etud. Dovést je k tomu, aby dokázaly tyto své dovednosti uplatnit při samotném představení. Učím je zvládnout jevištní pohyb, jevištní řeč, umění slyšet, vidět, cítit hmatem.  Soustředit se na dané okolnosti, na vztahy, pracovat s rekvizitou, zapojit improvizaci. Představovat si situace, které nikdy neprožily, zvládnout umění fixace. Vytvářet vnější podobu dramatické postavy, umět respektovat na jevišti ostatní jevištní složky a umět navázat kontakt s divákem…

Některé z těchto jevištních složek samozřejmě děti zvládnou jenom částečně, některé nezvládnou vůbec (nebo až v  pozdějším věku). Něco ani zvládnout nemohou, protože jsou ještě dětmi. Ale moje slova třeba někomu z nich zůstanou v podvědomí a vyplavou na povrch, až k tomu budou dostatečně zralí. Divadlo učí herce přemýšlet, učí je pohlížet na literární dílo komplexně, zbavuje je ostychu… to vše jsou vlastnosti, které děti ve svém životě potřebují a uplatní je. Zkušenost z dramatické výchovy jim rozhodně přinese do života mnoho užitečného.

Obec Běchary je velkorysá ke všemu, co se dotýká její školy. Propůjčuje nám zdarma prostory kulturního domu a spolu se sponzory spolufinancuje různé projekty, které škola realizuje.

Kdyby měl den 48 hodin, řekla bych, že mi k práci vedoucího souboru vůbec nic nechybí.



Kaprálová Eva

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.