Jiří Havel: Učitel se musí brát u huby!

Wednesday, May 14, 2008 ·

Když se píše o tom, že by učitelé měli dostat přidáno, píše pomalu polovička čtenářů, že by se jim mělo nakašlat. V překladu do obecné češtiny to lze vyjádřit asi tak: „Houbeles dělají, nemají štipec odpovědnosti, chodí dřív z práce a ještě nic neumí. U soukromníka by se neuživili. Učitelky jsou definičně úplně pitomý a chlap, kterej dělá učitele, je divnej. Buď je to pedofil nebo jinej pošuk. Učitelé by se měli vzít u huby. Ve škole se flákaj, děti nezvládaj, chtěj po nich třeba i domácí úkoly. Jakoby za naše krvavý peníze, který tý holotě kantorský cpeme z našich daní, nemohli děti naučit všechno ve škole. A ještě těm harantům ubohejm dávaj blbý známky, aby nám děti plakaly. Naše holčička Britney je moc a moc chytrá, ale mrcha učitelka si na ní zasedla už od druhý třídy, protože měla dražší rtěnku než ta přiblblá úča.“

Článek Jiřího Havla byl publikován na blogu autora na serveru blog.aktualne.cz. Redakce Aktualne.cz na naši žádost o možnost převzetí nereagovala, takže jen vyjímáme ukázku a vyzýváme k diskusi:

Mnoho lidí si myslí, že učitele je možno přinutit k lepším výkonům nižšími platy. Až budou dělat líp, uvidíme. Ale musí se snažit! Problém je v tom, že nebude mít kdo dělat líp. Nástupní plat učitele činí něco pod 17 tisíc hrubého a perspektiva nadprůměrného platu je vzdálena nějakých deset let. Mezitím chce učitel založit rodinu a co je velmi podezřelé, chce někde s tou rodinou bydlet. Bývaly doby, kdy se po učitelkách vyžadoval celibát. Bohužel, žijeme v období po sexuální revoluci.

V současné době je na trhu práce napjatá situace. Nezaměstnanost poklesla pod pět procent a soukromý sektor zoufale poptává všechny, kdo umí slušně číst, psát a poslouchat. Kvalifikovaná síla se přeplácí. Mladý učitel informatiky si může vybrat mezi učením a dvojnásobným platem za zaměstnání, kde se nestrhá. Nebo čtyřnásobným za vyšší výkon. Proč by měl zůstávat ve vaší škole a poslouchat, že je jen blbeček učitelská?

Ze škol odcházejí schopní a perspektivní. Kdo má pár let před důchodem, už to nějak s hořkostí vydrží. Jen si pomyslí, že předseda vlády je čtvernožec. Školy ten exodus zažily už jednou v devadesátých letech. Ještě se z toho nevzpamatovaly. Na pražských vysokých školách díky odchodům „neschopných“ učitelů do soukromého sektoru chybí celá střední generace. Nikomu to nevadí ani nebrání ječet, že školy nemají výsledky. Na řadě škol prostě není, kdo by je dělal.



Jiří Havel

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.