Jan Wagner: Europe 2045: výuková strategická hra pro školy

Monday, May 26, 2008 ·

Jaká bude Evropa za čtyřicet let? Budeme mít všude větrné elektrárny? Povinnou výuku náboženství? Problémy s imigranty? Vedou politici sjednocenou Evropu dobře, nebo by se to dalo zvládnout podstatně lépe? Máte zájem si to vyzkoušet, řídit Českou republiku nebo Francii, rozhodovat o osudu celé Evropy a něco se naučit?

Výuková hra Evropa 2045 je strategie určená pro střední školy.  Umožní hráčům, tedy žákům pod vedením učitele, na vlastní kůži poznat, jaké problémy přináší řízení státu, kde každé rozhodnutí má svůj následek a projeví se na ekonomice, spokojenosti obyvatel či životním prostředí. Simulace budoucnosti Evropského společenství je doplněná i o rozsáhlou encyklopedii, která poslouží nejen hráčům.

Každý hráč v simulaci zastupuje jeden stát Evropské unie (hrát může 8-24 hráčů), který spravuje a reprezentuje v diplomatických jednáních. Hráč tak v sobě spojuje pravomoci, které jsou ve skutečnosti většinou rozděleny mezi hlavu státu, vládu a parlament. Hra funguje jako multiplayer online tahová strategie, což znamená, že každá partie je rozdělena na několik kol (kolo představuje rok) a všechny státy v dané partii jsou řízeny lidským hráčem.

Na úrovni vlády hráč určuje vnitrostátní politiku svého státu (od výše daní, sociálních dávek a míry ochrany životního prostředí až otázkám legalizace sňatků homosexuálních párů, pravomocí policie a ochrany soukromí). Dále zadává investiční pobídky, kterými se snaží přesvědčit domácí a zahraniční investory, aby investovali právě na území jeho státu. V rozhodování investorů hraje, stejně jako ve skutečnosti, důležitou roli výše a skladba daní, stav infrastruktury a úroveň vzdělanosti dané země.

Podrobné informace o jednotlivých politikách Evropské unie, jejich institucích a skutečných událostech, které jsou ve hře simulovány, může hráč nalézt v herní databázi. Zde se také nachází encyklopedická hesla o členských státech EU a sousedních zemích.

Pro učitele je určen kurz Úvod do výukové simulace Evropa 2045, kde se můžete seznámit s tímto výukovým nástrojem a jeho možnostmi při použití ve výuce. Součástí semináře je také krátký metodologický blok o teoretických východiscích a světové praxe při používání počítačových her a simulací ve výuce. Nejbližší termín kurzu je 29. května. Pokud máte zájem vyzkoušet Evropu 2045 ve výuce, kontaktujte Generation Europe nebo napište na info@evropa2045.cz.



Jan Wagner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.