VÚP: Ohlédnutí za konferencí „Učitel <SUP>21</SUP>“: Učitel v 21. století – nové výzvy, nové požadavky?

úterý 8. dubna 2008 ·

Výzkumný ústav pedagogický v Praze uspořádal 31. března 2008 na Masarykově koleji v Praze jednodenní národní konferenci určenou pedagogům vysokých škol vzdělávajících učitele.

Konference se věnovala hledání odpovědí na otázky související s učitelskou profesí - Jaké učitele potřebují naši žáci a studenti? Jaké učitele pro své budoucí občany potřebuje česká společnost na počátku 21. století? Snažila se prohloubit spolupráci s VŠ a hledat témata vhodná ke společnému řešení. Věnovala se odbornému hodnocení probíhající kurikulární reformy v souvislosti s přípravou učitelů.

Během konference se podařilo pojmenovat konkrétní problémy. Pedagogové VŠ se shodli na tom, že tzv. strukturované studium přípravu učitelů „deprofesionalizuje“ a zdůraznili, že obecnou didaktiku a didaktiku oborů je třeba vnímat jako plnohodnotnou vědní disciplínu. Ocenili možnost setkání, vyjádřili potřebu společné definice učitelské profese a společného výzkumu. Účastníci konference byli seznámeni s výzkumným záměrem Pedf UK, jehož výsledkem by měly být nové trendy v pojetí učitelské profese a nové přístupy k učitelskému vzdělávání. Výzkumný ústav pedagogický nabídl k výměně informací, k zapojení do diskusí, ale také k publikování článků a odborných prací prostor Metodického portálu www.rvp.cz. Zástupci VÚP informovali o přípravě projektů, které by měly být spuštěny od září letošního roku a na jejichž realizaci by se měly podílet také vysoké školy.

Na webových stránkách VÚP http://ucitel21.vuppraha.cz je k nahlédnutí: sborník anotací příspěvků z konference, prezentace jednotlivých účastníků a fotogalerie zachycující atmosféru konference, přednášející a účastníky. Sborník v plné verzi, se všemi příspěvky převedenými do textové podoby, bude uveřejněn na těchto stránkách v průběhu dubna.



VÚP

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.