redakce ČTK: Liška: Neprosazuji školné ani učitele jen s maturitou

Monday, April 28, 2008 ·

Ministr školství Ondřej Liška chystá pro příští léta změny na všech úrovních škol. V květnu chce předložit k diskusi záměr reformy vysokých škol i návrh změn školského zákona, kterým chce upravit nedostatky nedávno přijaté normy. "Neprosazuji školné," uvedl v online rozhovoru na serveru ČeskéNoviny.cz. Na další častou otázku čtenářů odpověděl: "Učitelé toliko s maturitou jsou nesmysl, nikdy bych nic takového nepodepsal, přesto se tato hloupost dál šíří."

Stále se opakují stejná témata

Veronika: Pane ministře, proč chcete přispět k další degradaci našeho základního školství tím, že chcete umožnit, aby zde učili středoškoláci s maturitou…že by šlo o to, jak zase ušetřit aspoň pár korun…místo aby jste učitele dobře zaplatili a tak přilákali dobře profesionálně připravené mladé lidi, chcete přispívat k jeho dalšímu rozkladu?

Odpověď: Další otázka, na kterou odpovídám denně. Tuto fámu začal šířit deník Právo. NECHCI a nikdy jsem nechtěl, aby na základní škole učili středoškoláci. Učitelé mají mít vysokoškolské magisterské vzdělání, to je bez diskuze a je to i v zákoně o pedagogických pracovnících. My pouze řešíme situaci, kdy školám hrozí, že po 31. prosinci 2009 odejde ze sboroven nezanedbatelná část zkušených kantorů, protože nemají předepsané vysokoškolské pedagogické vzdělání a ještě nezačali s jeho doplňováním, na což mají právě uvedený termín. To by zcela paralyzovalo fungování řady škol, zeptejte se libovolného ředitele, potvrdí vám to. Chceme rozšířit možnost udělit výjimku, to je vše. V současné podobě tuto výjimku totiž v podstatě nelze aplikovat a přitom řada zkušených učitelů, kteří se práci ve škole věnují už dlouhá léta, získala za tu dobu odpovídající praxi, i když nemají formální pedagogické vzdělání. V žádném případě to neznamená, že k profesi učitele bude do budoucna stačit maturita.



redakce ČTK

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.