Petr Kolman: Zapálené  popelnice aneb <EM>Hoří, má paní učitelko</EM>

pondělí 14. dubna 2008 ·

Otázka: Někteří mladiství (středoškoláci a učni) z našeho města si našli nebezpečnou kratochvíli, zapalují popelnice, kontejnery a odpadkové koše. O jaký trestný čin se zde jedná? Je to trestný čin výtržnictví? Jsem oprávněna i v tomto případě zavolat na ně policii? Mám strach, abych nemusela platit případný policejní výjezd, jak o tom v televizi mluvil ministr vnitra.

Odpovídáme:

Neznáme detailně onu causu, nicméně toto jednání bychom nepodřadili pod ustanovení § 202 tr.zák. – výtržnictví.

Myslím, že se s největší pravděpodobností se zde jedná o tzv. poškozování cizí věci. 

Zejména pokud se jedná o činnost opakovanou, jak nepřímo plyne z dotazu. Může také nastat, že kvůli zapálenému kontejneru chytne i něco jiného v jeho bezprostředním okolí – např. automobil či motocykl. Rovněž může dojít ke škodám na životním prostředí. 

Poškozováním cizí věci se dle § 257 trestního zákona rozumí: Kdo zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou (tedy dosahující částky nejméně 5 000 Kč), bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin výše uvedený na věci svědka, znalce nebo tlumočníka pro výkon jejich povinnosti,

b) spáchá-li takový čin na věci jiného pro jeho rasu, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že je bez vyznání,

c) způsobí-li takovým činem značnou škodu, nebo

d) spáchá-li takový čin na věci, která požívá ochrany podle zvláštních předpisů.

Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem výše  uvedeným škodu velkého rozsahu. 

Škodou nikoli nepatrnou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 5 000 Kč, škodou nikoli malou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 25 000 Kč, větší škodou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 50 000 Kč, značnou škodou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 500 000 Kč a škodou velkého rozsahu se rozumí škoda dosahující nejméně částky 5 000 000 Kč. 

Ano v tomto případě, dle platného práva jste oprávněna přivolat Policii ČR (telefon 158), také bych zde doporučoval zavolat hasičský záchranný sbor (telefon 150).



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.