Petr Kolman: Kdo zaplatí daň?

Friday, April 11, 2008 ·

Dotaz: Zajímalo by mě,  kdo platí daň z převodu nemovitosti, prodávající nebo kupující?

Odpovídáme:

Vážený tazateli, daň z převodu nemovitostí především upravuje zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí (tento předpis byl často novelizován, poslední změna byla provedena z.č.296/2007 Sb.)

Předmětem daně z převodu nemovitostí je úplatný převod nebo přechod vlastnictví k nemovitostem. Při zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitostem je předmětem daně z převodu nemovitostí úplatný převod nebo přechod podílu nebo části podílu, o který se sníží hodnota podílu převodce, který měl před vypořádáním. Podílem spoluvlastníka se přitom pro účely daně z převodu nemovitostí rozumí souhrn hodnot všech jeho podílů na nemovitostech, které jsou předmětem vypořádání.
 
 Předmětem daně z převodu nemovitostí je rovněž úplatný převod vlastnictví k nemovitostem v případech, kdy dojde následně k odstoupení od smlouvy a převod vlastnictví k nemovitostem na základě smlouvy o zajišťovacím převodu práva.
 
Vyměňují-li se nemovitosti, považují se jejich vzájemné převody za jeden převod. Daň se vybere z převodu té nemovitosti, z jejíhož převodu je daň
vyšší.

Přímo k vašemu dotazu: Při převodu nemovitosti je poplatníkem daně ze zákona prodávající (převodce), pozor, kupující (nabyvatel) je v tomto případě ručitelem.

Pro informační komplexnost dodejme, že pokud jde o výměnu nemovitostí, pak platí daň společně převodce i nabyvatel. Vážený tazateli, totéž platí i při převodu nebo přechodu vlastnictví k nemovitosti ze společného jmění nebo do společného jmění manželů (populární SJM). Každý z manželů se tak stává samostatným poplatníkem a jejich podíly jsou stejné.

Základem zmíněné daně je cena nemovitosti, sazba daně činí 3  % z její ceny (srov. § 15  zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí).



Petr Kolman

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.