MŠMT: Kdy se mohou učitelé dočkat lepšího platového ohodnocení?

úterý 22. dubna 2008 ·

Ministr Ondřej Liška odpovídá na otázky Šárky Bednářové v pořadu Týden v regionech, který odvysílala Česká televize 29. března 2008 ve 12:05.

Šárka BEDNÁŘOVÁ, moderátorka
--------------------
Kdy se mohou učitelé dočkat lepšího platového ohodnocení?

Ondřej LIŠKA, ministr školství /SZ/
--------------------
Kdybyste se zeptala pouze mě, tak bych řekl, doufám, že co nejdříve. Ale já jako ministr jsem samozřejmě zodpovědný a nesu tohle břemeno. Myslím si, že ta situace platová zvláště v regionálním
školství není vůbec dobrá. Myslím si, že vzhledem k tomu, jakou hrají učitelé roli ve společnosti, nejsou skutečně přiměřeně ohodnoceni a já jsem hned při svém nástupu, který byl uvozen stávkou učitelů a v podstatě jsem hned přímo z Hradu od jmenování panem prezidentem Klausem rovnou přijel do úřadu, který byl obklopen několika stovkami stávkujících učitelů, já jsem výslovně řekl, že je to otázka, kterou považuji za prioritní, že se jí budu zabývat a myslím, že už konkrétním výsledkem a úspěchem je možno, je možný už nyní představit, jednak jsme dosáhli dohody a podepsali jsme i dohodu s odbory o tom, že budeme velmi úzce spolupracovat a budeme projednávat společně věci, které se týkají regionálního školství. Za druhé sešli jsme se už dvakrát nad tématem zlepšení platových podmínek a já jsem řekl jasně - já chci nejenom dosáhnout zvýšení objemu finančních prostředků jdoucích na platy pracovníků ve školství, ale chci zároveň tyto peníze už zasadit do systému, který poskytne lepší kvalitu, to znamená chci jednat nejenom o objemu peněz, ale i opatřeních, které umožní lepší podmínky pro práci učitelů. To je systém vnitřní a vnější evalvace škol, to je možnost ředitelů ohodnotit pracovníky, pedagogy nejenom na základě odučených let, ale i na základě kvality jejich výuky. To je podle mě jeden z hlavních nástrojů, jak motivovat mladé lidi, aby šli studovat na učitele, aby se stali učiteli a aby taky ve školství zůstali. Ten průměrný věk pedagogů bohužel nebezpečně stoupá. Myslím si, že prvořadým nebo jedním z prvořadých úkolů je přivést do školství mezi pedagogy novou krev, mladé lidi.

Celý rozhovor naleznete na webu MŠMT.

Týden v regionech.

 



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.