Jan Wagner: Intel Classmate PC: konečně dostupný školní počítač?

pátek 4. dubna 2008 ·

Ve čtvrtek byla představena nová verze subnotebooku Intel Classmate PC, který je primárně navržen pro školní použití. Konkurent "stodolarového" notebooku z projektu One Laptop Per Child možná bude dostupnější.

Projekt "stodolarového" notebooku z projektu One Laptop Per Child (OLPC) vyvolal vývoj nové generace levných sub-notebooků, které na trhu koncem loňského roku slavily úspěch. Kromě charitativního předvánočního prodeje OLPC XO za dvojnásobek výrobní ceny (za cenu 399 dolarů zákazník obdržem jeden OLPC XO a druhý byl dodán do rozvojových zemí) se velmi dobře prodávaly i sub-notebooky ASUS Eee PC v ceně 300-400 USD s o něco lepšími parametry. Před rokem byl představen další velmi podobný koncept Intel Classmate PC, který byl dodán napříkald do škol ve Vietnamu za cenu 250 dolarů. Na trhu se objevily i další modely laciných sub-notebooků a další byly ohlášeny a jejich dodávky jsou očekávány v druhé polovině roku.


Intel Classmate PC nové generace má jako jeho předchůdce 900MHz procesor Intel Celeron M (ultra-low voltage), 512 MB paměti DDR 2 a chipset Intel 915GMS. Loňský model měl jen 1-2 GB paměti Flash, nová verze nabízí 4GB SSD disk nebo 30GB 1,8" pevný disk. Místo 7" LCD displaye s rozlišením 800 x 480 se bude dodávat i 9" LCD se stejným rozlišením a k dispozici bude i 300Kpixelová webkamerka.



Cena Intel Classmate PC by se měla pohybovat mezi 300 a 500 dolary a prodej by měl být zahájen ještě v tomto měsíci. Cena na českém trhu by tak mohla být u levnější verze necelých 6000 Kč… Kdy si čeští žáci budou nosit do školy něco podobného? Uši vypadají solidně…

 



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.