Reakce MŠMT na článek "Klinika zřejmě dostala peníze od školství nestandardně"

středa 19. března 2008 ·

Deník Právo 18. 3. 2008 uveřejnil fakticky zcela mylnou informaci, která údajně zakládá podezření, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy postupuje ve věci Kliniky chorob prasat při Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně (VFU) nestandardním způsobem. Protože se cítíme vážně poškozeni, musíme i tentokrát reagovat. Deník Právo tvrdí, že výpis z databáze Informačního systému programového financování (ISPROFIN) potvrzuje skutečnost, že MŠMT postupovalo nestandardně a v rozporu se svými vlastními pravidly. Opak je pravdou. Změna registrace akce v databázi ISPROFIN může být provedena až po schválení rozpisu rozpočtu na aktuální rok poradou vedení MŠMT. Porada vedení MŠMT schválila rozpis rozpočtu programového financování 11.3.2008, a proto databáze ISPROFIN dosud neobsahuje objemy a změny v něm uvedené a nejsou provedeny přeregistrace dotčených akcí.

Dále je nutno zdůraznit, že pro MŠMT jsou v rozpisu rozpočtu závazné objemy roku 2008 a výše finančních prostředků plánovaná na roky 2009 a 2010 je orientační a nezávazná. Tato skutečnost je každoročně sdělována i příjemcům dotací při zaslání rozpisu rozpočtu, neboť objemy pro tyto roky vycházejí ze střednědobého výhledu státního rozpočtu a nejsou pro jednotlivé programy zaručeny.

Schvalování investičních záměrů a jejich dodatků následuje až po zabezpečení finančních zdrojů na požadované změny. To znamená, že investiční záměr nebo jeho dodatek může být potvrzen až po schválení rozpisu rozpočtu daného roku. Standardní postup je tedy: schválení rozpisu rozpočtu, posouzení investičního záměru a jeho schválení do limitu daného rozpisem rozpočtu. V rámci schvalovacího procesu na MŠMT posuzuje investiční záměr spolu s odborem investic i věcně příslušný odborný útvar. Teprve poté je v případě, že se jedná o individuálně posuzovanou akci, investiční záměr postoupen ke schválení na Ministerstvo financí.

Redaktoři deníku Právo byli tedy svým zdrojem uvedeni v omyl a výsledný článek navíc mystifikuje i čtenáře. MŠMT pokládá proto do budoucna ze vhodnější, aby se deník Právo obracel přímo na oficiální reprezentaci MŠMT, která se neschovává za anonymitu jako dosavadní zdroj Práva. Navíc je MŠMT schopno oficiální cestou poskytovat médiím pravdivé a nezkreslené informace, které nebudou mást čtenáře a poškodovat kredit vydavatelů novin, jako se to stalo v tomto případě.

MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.