Odboráři protestují kvůli nízkým platům ve školství

Friday, March 14, 2008 ·

Reálné platy ve školství zatím letos poklesly v průměru o asi 1500 korun měsíčně. Podle školských odborů za to může vysoká inflace. Zaměstnanci škol prý navíc zatím nedostali přidáno. O situaci budou odboráři 20. března jednat s ministrem školství Ondřejem Liškou.

Ze zpravodajství Českého rozhlasu:

Předseda školského výboru ODS Walter Bartoš si myslí, že je to předčasné, protože existují určité finanční rezervy. "Určitě jsou možnosti rezervy na ministerstvu financí. Počítá se s evropskými penězi, které by měly letos naběhnout do školství," řekl Bartoš.

Ministerstvo školství předpokládá, že nárůst platů by měl zajistit také odchod pracovníků kvůli úbytku žáků.

Tyden.cz uvádí v článku Platy učitelů klesly o stovky korun, spočetli odboráři:

"V současné době de facto nedostal žádný zaměstnanec ani korunu přidáno, takže pokud je průměrný plat v regionálním školství asi 19 300 korun a inflace 7,5 procenta, tak o 1448 korun si každý v resortu školství reálně vydělal méně," uvedl Dobšík. Ministerstvo školství při rozpisu letošního rozpočtu regionálního školství počítalo s tím, že nominálně platy stoupnou minimálně o 2,8 procenta. Růst se má promítnout do osobního ohodnocení pedagogů. (…)

Podle odborářů však rozpis prostředků každému kraji na jednotlivé školy neodpovídá 2,8procentnímu nárůstu, ale je zhruba o jedno procento nižší. Místopředseda odborů Václav Pícl řekl, že je to kvůli nárůstu dětí ve volnočasových aktivitách a základních uměleckých školách, základním školám pak peníze chybějí. Situace je prý nepříznivá například v Praze, kde prý někde došlo dokonce k poklesu výdajů na žáka.

Dětem se prý nedostává učebních pomůcek.Podle odborářů mají školy také málo peněz na pomůcky, oproti loňsku může být prý propad v prostředcích na ně až o 40 procent.



redakce

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.