MŠMT: Reakce MŠMT na článek "Školství přidalo 42 miliónů škole, kde učí otec ministra"

Tuesday, March 18, 2008 ·

Deník Právo uveřejnil 17. března další ze série článků, v nichž systematicky napadá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Touto cestou uvádíme některé zavádějící informace z článku na pravou míru.

  1. Otec ministra Ondřeje Lišky je vysokoškolský pedagog, který s výstavbou Kliniky chorob prasat při Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně (VFU) nemá naprosto nic společného.
  2. Zmíněná stavba byla do rozpočtu ministerstva zařazena v květnu 2007, čemuž předcházelo zpracování tzv. investičního záměru v únoru 2007 a jeho přepracování v srpnu téhož roku. Připomeňme, že Ondřej Liška se ujal funkce ministra až v prosinci roku 2007 a ani na jeden z uvedených kroků nemohl mít žádný vliv.
  3. Budova Kliniky chorob prasat při VFU je z konce 19. století a nachází se v naprosto havarijním stavu, který do budoucna nabízí pouze dvě možnosti - buď zavřít, nebo investovat. MŠMT pod vedením Ondřeje Lišky přitom nehodlá jít cestou počátečního podhodnocení nákladů za účelem jejich pozdějšího nekontrolovatelného nárůstu, který je na úkor transparentnosti hospodaření s penězi daňových poplatníků. Při prověrce zahájené po nástupu ministra Lišky byly zjištěny zásadní nedostatky v investiční přípravě akce. Zejména investiční záměr neobsahoval několik základních položek – nebyly např. zařazeny demoliční práce částí budov (včetně likvidace nebezpečného odpadu ze stavby), stavba neobsahovala základní technologické vybavení pro provoz budovy a také byla zcela pominuta nutnost rekonstrukce přilehlé čistírny odpadních vod z tohoto provozu, aby se stavba vůbec mohla kolaudovat v souladu s vydaným stavebním povolením (podmínky kanalizačního řádu). V rámci zachování transparentnosti celého procesu a na základě provedené kontroly bylo zrušeno probíhající výběrové řízení na zhotovitele a celý proces byl zcela zastaven. VFU musí záměr uvést do souladu se zjištěnými nedostatky. Nárůst ceny o 42 miliónů tedy jednoznačně souvisí s chybějícími částmi stavby, bez nichž by celý záměr nemohl být vůbec kolaudován. Schválená částka navíc neznamená, že ji VFU obdrží automaticky, státní rozpočet s tím pouze počítá jako s možností. Teprve po předložení bezvadného investičního záměru a schválení Ministerstvem financí může VFU s penězi počítat.
  4. MŠMT postupuje v tomto i v dalších podobných případech zcela v souladu s příslušným zákonem č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a striktně se drží i vyhlášky Ministerstva financí č. 560/2006, o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku. Na přidělování investičních prostředků nemají lobbisté žádný vliv. Rozhoduje se na základě posouzení přínosu jednotlivých investičních akcí pro oblast vědy a výzkumu odbornými skupinami ministerstva s přihlédnutím ke stanoviskům expertů mimo MŠMT. Všechny materiály jsou projednávány zcela transparentně a MŠMT je připraveno média a veřejnost otevřeně informovat.


MŠMT

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.