MŠMT: Ondřej Liška: 100 dní v čele MŠMT

středa 12. března 2008 ·

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška představil na úterní tiskové konferenci nejdůležitější výsledky práce MŠMT od jeho nástupu do funkce. „Hodnocení výsledků mé činnosti přenechávám jiným, ostatně je na něj ještě brzy. Osobně jsem ale spokojen s tím, že se nám v klíčových oblastech, jako je státní maturita nebo čerpání dotací z evropských strukturálních fondů, daří postupovat tempem, které jsme si stanovili. Od samého začátku kladu důraz na věcný, neideologický přístup, prodiskutování všech sporných otázek a na pravidelnou a otevřenou komunikaci s partnery, ať už se jedná o odbory, školské asociace nebo poslance napříč politickým spektrem. Chci, aby důležité změny a navrhovaná řešení měly širokou podporu. Jen tak jejich osud nebude záviset na budoucím vývoji politické situace,“ zdůraznil Ondřej Liška.

Ministr představil výsledky práce svého týmu ve čtyřech důležitých oblastech: reforma státní maturitní zkoušky, příprava čerpání evropských dotací v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI), střední odborné školství a trh práce a novela školského zákona (prezentace k těmto tématům jsou přílohou tiskové zprávy). Zároveň Liška oznámil jmenování doc. PhDr. Dušana Lužného, Dr. svým náměstkem pro sociální programy ve školství. „Mým cílem je, aby sociální dimenze vzdělávání dostala jednotné vedení a jasný směr, který dosud postrádala,“ vysvětluje ministr Liška. „Ve vzdělávání dětí ze sociokulturně znevýhodňujícího prostředí, v oblastech romské integrace, rovných příležitostí, speciálního vzdělávání nebo ústavní výchovy, tam všude se už v minulosti odvedl solidní kus práce, která ale dosud nepřinesla odpovídající výsledky, protože nebyla dostatečně komplexní a efektivní. Proto jsem se rozhodl organizačně sjednotit veškeré aktivity ministerstva a jím řízených organizací.“ (Prezentace záměrů nového náměstka je rovněž přílohou této tiskové zprávy.)

Ondřej Liška se také už poněkolikáté vyjádřil ke zprávám denního tisku, že MŠMT připravuje školné ve výši 30 tis. korun. „Chtěl bych zdůraznit, že tato vláda školné v souladu se svým programovým prohlášením nezavede. Bílá kniha terciárního vzdělávání je v té podobě, v jaké ji někteří aktivní lidé předali tisku, zatím pouze interním pracovním materiálem určeným k připomínkám. Od května bude definitivní návrh široce diskutován s veřejností Případné zavedení tzv. odloženého školného zabírá v celé Bílé knize poměrně málo místa, a to proto, že zdaleka není nejdůležitějším bodem reformy vysokého školství. Neoddělitelnou součástí diskuze o případném zpoplatnění vysokoškolského studia navíc musí být nějaká forma sociální podpory. Mým cílem není soustředit se primárně na školné, ale na odstranění sociálně ekonomických bariér. K tomu je nezbytné vytvořit systém studentských půjček a spoření. Pokud školné někdy bude zavedeno, tak pouze jako prostředek otevření vysokoškolského studia většímu množství lidí než dosud, nikdy ne naopak.“



Přílohy ke stažení:

Image "Velká" novela školského zákona (149,00 KB)
Státní maturita Státní maturita (166,50 KB)
Střední odborné vzdělávání a trh práce Střední odborné vzdělávání a trh práce (363,50 KB)
Sociální programy ve vzdělávání Sociální programy ve vzdělávání (146.50 KB)
Reforma terciárního vzdělávání Reforma terciárního vzdělávání (147.00 KB)
Příprava operačních programů Příprava operačních programů (157.50 KB)

Katalogy požadavků k maturitní zkoušce naleznete zde: http://www.cermat.cz/lstDoc.aspx?nid=10734



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.