Jan Wagner: Konkurenti Google Sites

Wednesday, March 26, 2008 ·

Moderní systémy wiki se dnes, v éře takzvaného webu 2.0, již výrazně liší od původního konceptu, používají například pro vstup online WYSIWYG HTML editory místo původních značkovacích systémů a integrují všechny možné "web 2.0 vymyšlenosti". Kromě vkládání multimediálního obsahu umožňují vkládat do stránek nejrůznější objekty či miniaplikace, nazývané extensions, gadgets či jinak. Wiki fungují nejen ve veřejném webovém prostoru, ale i v intranetech škol i firem všech velikostí. Princip otevřenosti a "kolektivní inteligence" je ale stále v řadě oblastí použití wiki bezkonkurenční.

Jedním z atributů webu 2.0 je dostupnost nástrojů. Systémy wiki byly a jsou nabízeny uživatelům již dlouho, ať už jako open source aplikace k instalaci na vlastním serveru nebo jako wiki hosting, zde doporučuji přehled WikiMatrix.org nebo přehled WikiFarms. Počet nabízených wiki hostingů zdarma je poměrně široký a řada z nich nabízí i možnost provozu na vlastní doméně 2. řádu. Tato možnost je pro řadu uživatelů z segmentu škol nebo "small business" velmi vítaná a i přes řadu omezení free hostingů (pravidlem je například jen omezená nebo žádná lokalizace) je často používaná i u nás. Rychlost nasazení technologie wiki je pro ně vysoká, neklade žádné nároky na investice a uživatelé se mohou soustředit na to nejdůležitější: obsah.

V následujícím přehledu jsou nejrůznější wiki, které jsme použili pro experimentální wiki České školy.

Deki Wiki

Tato wiki společnosti MindTouch je relativně nový open source projekt podle registrace na SourceForge.net v polovině roku 2006, můžete ji provozovat na vlastním serveru nebo můžete využít hostingu zdarma na www.Wik.is. Instalace na vlastním serveru je možná z 20 MB zdrojů nebo jako 290MB Deki Wiki VM. Jako jediný nedostatek zjištěný v testu, musím zmínit lenost kódu.

 
Hosting Deki Wiki zdarma nabízí 100 MB prostoru, v placené verzi PRO za 99 dolarů ročně je k dispozici 10 GB prostoru, navíc možnost umístění reklamy a i provoz na vlastní doméně. Editor Diki Wiki je komfortní a nabízí se i řada rozšíření, například pro služby Dapper, Gabbly, Google, Flickr, Yahoo, přehrávání videa, zápis matematických vzorců a další. Jako učitele mne velmi příjemně překvapila přímá podpora vkládání aplikací v dětském programovacím jazyce Scratch, vyvinutém na MIT.

Jottit

Minimalistický koncept tohoto projektu si uvědomíte ihned po pohledu na jeho úvodní stránku: žádná registrace, žádné zbytečné dotazy, prvním krokem je vytvoření wiki stránky…
Jottit zjednodušuje tvorbu stránek skutečně až na dřeň. Zkuste si to, případně se podívejte na screencast od Demo Girl. Vzhled v jottit vytvořených stránek je jednoduchý a čistý.

Editor textů samozřejmě není v tomto minimalistickém konceptu WYSIWYG, ale formátování textu je jednoduché s vestavěnou stručnou nápovědou. Pokud vás jottit zaujal, navštivte i news.jottit.com, kde najdete novinky a odkazy na další stránky.

PBwiki

Počet uživatelů PBwiki je obdivuhodný, používá ji přes 400 000 komunit a počet komerčních klientů je 25 000, včetně skutečně velkých, jako je Cisco, AT&T nebo CityBank. Komerční verze stojí od stovky dolarů ročně při počtu do 5 uživatelů do 30 dolarů za uživatele pro 501-1000 uživatelů a nabízí navíc oproti verzi zdarma zobrazení bez reklamy, zálohování, 10 GB prostoru, e-mailovou podporu, možnost exportu v PDF nebo HTML a další možnosti. Školy si mohou připlatit za rozšiřující funkce ve třech variantách od deseti do sto dolarů měsíčně.

PBwiki má WYSIWYG editor a nabízí uživatelům při tvorbě nových stránek i několik šablon a celou řadu rozšíření či pluginů. Jako učitele mě zaujala například možnost zápisu matematických vzorců ve formátu LaTeX, ale je tu i podpora gadgetů ze stáje Google, možnost vložení tabulky, kalendáře, chatu a dalších udělátek.

PBwiki nabízí i běh na vlastní doméně, stačí jen přesměrovat CNAME záznam. Nevýhodou je omezený prostor u verze zdarma: pouhých 10 MB, ale to se dá obejít pomocí dalších veřejných úložišť.

ScribbleWiki

Tato wiki farma používá jako Wikipedie wiki engine MediaWiki a není snad nutné ho podrobně popisovat. Pokud vám tento engine vyhovuje, můžete hned začít. Provozovatelem je od června 2007 kanadská Linger Media Company. Výhodou této wiki zdarma je známá funkcionalita a minimum omezení, nevýhodou je například nemožnost nastavení jazyka a dalších parametrů.


Sites

Wiki Sites doplnil Google svou nabídku balíku služeb Google Apps. Sites mají jednoduchý vzhled a jednoduché rozhraní.


Google Sites jsou kritizovány pro nemožnost použití mimo Google Apps, bohužel nestačí, pokud máte jen běžný Google Account. Pro použití v organizaci nebo ve škole, ale tento argument padá, provoz na vlastní doméně je pak umožněn pouze jednoduchým přesměrováním úvodní strany. U Google Sites snad můžeme očekávat brzkou českou lokalizaci jako u Bloggeru, zatímco dosud v Google Apps nabízený jednoduchý editor statických stránek Page Creator lokalizován nebyl.

Wikispaces

O této službě jsme podrobně psali v článku  Wiki pro každou školu . Veřejné wiki s 2 GB prostoru jsou zdarma, placené verze za 5-100 dolarů měsíčně se 2-40 GB prostoru mohou být neveřejné a nabízejí další funkce. U veřejných wiki se předpokládá zveřejnění obsahu pod Creative Commons Attribution Share-Alike 2.5 License.

WYSIWYG editor Wikispace je jednoduchý, zůstává tu ale i možnost editace v textovém režimu s původními wiki značkami. Výhodou Wikispace je řada pokročilých nástrojů pro správu, podpora WebDAV, možnost vlastní zálohy či exportu celé wiki v HTML ve formátu ZIP nebo TGZ, statistika přístupů, tvorba a správa vlastních šablon stránek, import z blogů TypePad a další.

Výběr není jednoduchý

Vybírat z testovaných wiki nebylo vůbec lehké, z řady důvodů se mi zalíbily Deki Wiki a jottit, pro základní školní nasazení jsem díky použití Google Apps a očekávané lokalizaci nakonec vybral Sites. Všechny ostatní ale budeme používat při výuce, je třeba budoucí informatiky inspirovat.

Na závěr jsem připravil seznam dalších doporučených wiki pro testy, pokud máte čas a chuť:


A ještě jednou seznam při testech vzniklých wiki:



Jan Wagner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.