Jan Wagner: Jakou zvolit platformu?

pátek 28. března 2008 ·

Vášnivé diskuse, zda do škol patří operační systém MS Windows nebo Linux, nebo zda volit proprietární nebo open source software, nebraly a neberou konce ani výsledku. Nyní se přidaly do hry online služby, které konkurují všem a jsou nezávislé na platformě. Historie se opakuje…

Aplikace nezávislé na platformě nejsou nic nového. Autokód kombinovaný s runtime systémem jsem zažil v polovině let osmdesátých u vývojového prostředí MicroFocus COBOL, na přelomu osmdesátých a devadesátých let byla multiplatformní dBASE IV a později i MS FoxPro. V roce 1995 představila společnost Sun Microsystems programovací jazyk Java, který je dnes jedním z nejpoužívanějších a který dnes slaví úspěch i díky multiplatformnosti, kromě jiného i v mobilech. Za platformu je nyní označován i Web 2.0.

Na úspěchy Macromedia Flash (vlastně další úspěšná platforma) navazuje po akvizici Macromedia společností Adobe nová vývojářská platforma AIR, která je určena pro vývoj RIA (rich internet applications, tedy „bohaté internetové aplikace“). AIR je dostupný pro MS Windows a Mac OS X. RIA aplikace spojují realtimové, dynamické schopnosti webu i desktopu. Adobe nabízí i vývojové prostředí Adobe Flex.

Podívejme se na dvě zajímavé aplikace, využívající nové online platformy: editor fotografií Adobe Photoshop Express a editor prezentací SlideRocket. Jakýkoli popis nemá cenu, vyzkoušejte si je sami. Především SlideRocket nasazuje laťku velmi vysoko, umožňuje zkombinovat i flash animace, video i zvukové nahrávky…



Další novou platformou je i Microsoft Silverlight, určený opět pro tvorbu dynamických grafických webových aplikací výhledově nezávislých na HW platformě. Silverlight je podmnožina technologie WPF (Windows Presentation Foundation) s jejíž pomocí můžeme vytvářet grafické aplikace s možností využití vektorové grafiky, animací a různých dalších efektů. Silverlight nabízí flexibilní programovací model, s jehož pomocí můžeme vytvářet grafické dynamické webové aplikace s použitím jazyků JavaScript, C#, Visual Basic. Pro běh aplikací potřebujete plug-in do prohlížeče.

A když jsme u prohlížeče, i ten se vlastně stává platformou… Pracuji nyní většinou pomocí Remote Desktop na vzdáleném serveru s MS Windows 2003 Server, kde nemám adminovská práva a nemohu instalovat další aplikace. Ale přes toto omezení mohu do prohlížeče Mozilla Firefox instalovat celou řadu rozšíření (z nabízených stovek) a mohu si doplnit či uzpůsobit Firefox doslova dle svých požadavků. K dispozice je dnes už i plno lokalizovaných rozšíření.


Tak nevím, neměli jsme to s pouhým Borland Turbo Pascal a s MS-DOS jednodušší?






Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.