Jan Wagner: Jak mohl vypadat vzdělávací portál

čtvrtek 27. března 2008 ·

Podívejme se na portály, které byly vytvořeny v zemích, kde neměli s korupcí a byrokratickou neschopností spojenou Státní informační politiku ve vzdělávání. Před zahájením čerpání nových grantů z ESF a při hodnocení projektů z uplynulých let si musíme uvědomit možná rizika i možné podfuky. Srovnávejme a dívejme se za online humna… V resortu MŠMT jsme napočítali přes padesát webových řešení a portálů, bohužel žádný z nich nenabízí to, co následující úspěšná řešení odjinud.

Magazine Factory

Projekt finského ministerstva školství Magazine Factory nabízí školám bezproblémový hosting s redakčním systémem. Nejprve národní projekt s názvem Tidningsfabriken, oceněný již v roce 2003 jako nejlepší výchovně-mediální nápad roku, je nyní mezinárodní. V roce 2004 následovalo ocenění jako nejlepší finský produkt v kategorii e-Inclusion v soutěži World Summit Award.

Nyní zde mohou vytvořit on-line časopis žáci ze všech evropských zem ve svém jazyce, jen úvodní stránka musí být buď v angličtině, němčině, francouzštině, ruštině nebo v jednom ze skandinávských jazyků. Dnes je sice nabídka bezplatných hostingů široká, před pěti lety se ale naše červené i zelené školy s weby trápily… Pamatujete si ještě primitivní školní home page  v projektu Internetu do škol? Nebo díváte se někdy na bídu na edu.cz?


Nejnovější verze podporuje videa z YouTube nebo mapy z Google Maps. A tvůrci upozorňují i na kooperaci s European Schoolnet či eTwinning. Podívejte se na jeden z časopisů Math to Play:


HippoCampus

Rozsáhlý výukový portál Monterey Institute for Technology and Education s názvem HippoCampus pokrývá středoškolské učivo a obsahuje stovky animovaných a ozvučených výukových lekcí a  výukových opor pro běžné učebnice.


Výukové objekty pocházejí z roku 2003 a jsou samozřejmě zdarma pro všechny žáky i učitele. Pokud si uvědomíme, že něco podobného bylo naplánované i v SIPVZ a peníze na nákup a online provoz výukového software skončily u společností LANGMaster, Autocont a zčásti se vrátily do státního rozpočtu se zvýšeným DPH… Dnešní české projekty, jaké připravuje například FRAUS nebo DUM.RVP.CZ, přicházejí možná s křížkem po funuse.

Co vám aktuálně ve školách z online služeb či obsahu ve škole chybí?


Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.