David Hawiger: Webmin a Usermin v češtině

pátek 14. března 2008 ·

Ocenění si zaslouží práce týmu lokalizátorů webového rozhraní pro administraci Linuxu Webmin, kteří po necelém půlroce od vyhlášení záměru lokalizace posunuli pokrytí české lokalizace na na čtvrté místo v tabulce kompletnosti překladů. Tato pozice je o to cennější, že na prvním místě je angličtina, na druhém a třetím pak katalánština a španělština, tedy nejspíše mateřské jazyky hlavního vývojového týmu Webmin. Za češtinou je těsně francouzština…

Na začátku školního roku jsem v článku  Správa Linuxu snadno a rychle…  nabídl školním informatikům dva volně šiřitelné produkty pro správu Linuxu - Webmin a Usermin. Zároveň jsme vybídli kolegy ke spolupráci na lokalizaci těchto produktů. Nyní nabízíme výsledek naší práce…

Pro nedočkavé

Pokud vám jde jen o češtinu, pak si ji můžete stáhnout zde. Díky aktivního zapojení několika kolegů se nám podařilo posunout češtinu do "první pětky" (viz http://www.webmin.com/lang.html). A nejen to - máme příslib hlavního vývojového týmu, že čeština bude zahrnuta do nových verzí obou produktů.

Pro připomenutí - O co jde a proč to?

Nejprve k Webminu, jedná se o webovou aplikaci napsanou v Perlu, která nabízí grafické rozhraní pro administraci Linuxu a nemálo jeho služeb. Přitom není určen výhradně administrátorovi (neboli uživateli root), ale při vhodné a bezpečné konfiguraci lze určité části správy přenést i na jiné uživatele. Usermin má stejnou základní filosofii, nicméně dovoluje konfiguraci té části systému, která je přístupná konkrétnímu uživateli, přesněji řečeno existujícímu uživatelskému účtu.

A proč jsem volil tento produkt? Po ukončení aktivní politiky státu, směřující do oblasti využívání ICT ve školství, jsme si byli ve škole znovu zajistit administraci svépomocí. Jelikož se opíráme o servery, osazené Linuxem, musel jsem oprášit své "chabé" znalosti a dovednosti. Záhy jsem zjistil, že příkazový řádek a textové konfigurační soubory na jedné straně a grafické rozhraní (KDE či Gnome) na straně druhé "žerou" buď čas a energii nebo systémové zdroje. Přidám-li k tomu potřebu na administraci vzdálenou, Webmin u mne i přes jistá rizika opět dostal přednost.

Po půl roce více než spokojenost

V prvopočátku jsme s kolegy naplánovali překlad těch nejpotřebnějších modulů. Nicméně díky spokojenosti brzo rostla chuť využívat další moduly umožňující konfiguraci a údržbu dalších i méně využívaných služeb. Nuže v současné době jsem díky Webminu vyřešil ku spokojenosti školy (alespoň doufám) následující oblasti:

  • Uživatelé a skupiny
    Zde se jedná především o správu účtů a skupin (mazání již nepotřebných účtů, zakládání nových účtů apod), včetně synchronizace se Sambou (nabízející sdílení pro stanice se systémem MS Windows). Nedávno jsme pak obnovili diskové kvóty, limitující ukládání dat na diskový prostor serveru. S uživatelskými účty pak lze spojit i základní správu jejich poštovních schránek.
  • Servery
    V tomto případě se omezím pouze na výčet modulů, jen trochu zběhlý uživatel Linuxu nemá problém identifikovat jejich účel…
    Sendmail + Dovecot + ProcMail + SpamAssassin, Clamav Antivirus, Apache (včetně virtuálních webů), Samba, MySQL, DHCP, FTP, SSH.
  • Další služby
    V poslední době mi dosti pomáhá monitoring stavu serveru s upozorňováním mailem na rizikové situace. Jelikož se náš server stal terčem útoku, musel jsem důsledněji řešit pravidelné zálohy a to včetně přírůstkových. Další moduly pak ve stručnosti - cron, správa softwarových balíčků (včetně modulů pro Perl), spuštění a vypínání démonů a služeb, nastavení a synchronizace systémového času, hledání v manuálových stránkách, rotování log souborů, monitoring stavu disků atd…
Webmin je tedy z mého pohledu výborným nástrojem pro údržbu Linuxu a to zvláště těm, kteří nemají čas, znalosti či dovednosti býti skutečným profesionálním správcem. A to zvláště v době, kdy se od nás školních informatiků opět očekává, že údržbu ICT budeme na školách brát spíše jako koníček.

David Hawiger

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.