Učitelé ZŠ Campanus v Praze 4 protestují proti náhlému odvolání svého ředitele

sobota 1. prosince 2007 ·

Dopis adresováný MÚ, Radě městské části Praha 11, panu starostovi D. Mlejnskému.

Vážený pane starosto, vážení členové rady,

obracejí se na Vás zaměstnanci ZŠ Campanus na Jírovcově náměstí 1782 v obvodu Prahy 11. S velkým překvapením a zděšením jsme se z médií dne 29.11.2007 dozvěděli, že Rada MČ Praha 11 na svém zasedání dne 28.11. s okamžitou platností ke dni 30.11.2007 odvolala ředitele naší ZŠ z jeho funkce. V tiskové zprávě podepsané panem starostou se jako důvod uvádí závažná porušení a neplnění právních povinností vyplývajících z vykonávané funkce zejména v oblasti hospodaření a účetnictví. V tiskové zprávě je dále uvedeno, že náš ředitel jako manažer neobstál.

Rádi bychom se jako zaměstnanci vyjádřili jak k odvolání pana ředitele, které považujeme za nespravedlivé a účelové, tak k obsahu tiskové zprávy.

Pan ředitel Stříhavka vykonává funkci ředitele od roku 1997 a po celou dobu bylo jeho řízení školy hodnoceno kladně (viz insp. zpráva z 15.3.2005, každoroční rozbory i pedagogické, při kterých byla škola vždy hodnocena jako bezproblémová, s velmi dobrou kvalitou řízení, kontrola v listopadu 2005 a následná kontrola na jaře 2006 žádné nedostatky nezjistila, stejně dopadla i další kontrola z jara 2007, vše je doloženo písemnými zprávami). Činnost a řízení školy hodnotí velmi pozitivně i rodiče našich žáků a přesvědčují o ní úspěchy dětí při přijímacích zkouškách a při dalším studiu.

Za těchto okolností nechápeme, proč byl pan ředitel odvolán, navíc způsobem, který v podstatě zcela ochromí další fungování školy. Blíží se totiž konec roku a je třeba udělat účetní uzávěrku roku 2007, plánovat rozpočet na rok 2008, z hlediska pedagogického končí I.pololetí, uzavírá se klasifikace, žáci 9. ročníků podávají přihlášky na střední školy. Bez kvalitního vedení není škola schopna tyto úkoly v odpovídající kvalitě plnit.

Považujeme rozhodnutí Rady MČ Praha 11 za neuvážené, nesystémové, pro školu a její žáky škodlivé, za projev arogance moci. Radnice o svém rozhodnutí nejprve informovala tisk, nikoliv pana ředitele, který se o odvolání poprvé dozvěděl 28.11. odpoledne po telefonátu novinářky z Deníku.cz, která se ptala na jeho prohlášení k rozhodnutí Rady MČ. P. ředitel do této chvíle nebyl o svém odvolání oficiálně informován.

Většina z nás zná p. Stříhavku už od roku 1986, kdy na tuto školu nastoupil jako učitel tělesné výchovy. Je vynikajícím pedagogem, výborným ředitelem a navíc člověkem skutečných lidských kvalit – poctivým, zodpovědným, přímým, statečným, který vždy usiloval o prospěch školy, o její rozvoj, o spokojenost zaměstnanců, dětí i jejich rodičů.

S rozhodnutím Rady MČ Praha 11 zásadně nesouhlasíme a žádáme o jeho přehodnocení. Zároveň vzhledem k tomu, že členové kontrolní komise byli dle tiskové zprávy zbaveni mlčenlivosti, Vás žádáme o bližší informace a odůvodnění odvolání p. ředitele Stříhavky.

S pozdravem

zaměstnanci ZŠ Campanus,

Jírovcovo nám. 1782, Praha 4

P.S. Považujeme za svou povinnost seznámit s tímto stanoviskem zaměstnanců ZŠ Campanus jak rodiče, tak i širší veřejnost.



dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.