Světový den AIDS : Poselství generálního tajemníka OSN

Saturday, December 1, 2007 ·

Hlavním tématem letošního Světového dne AIDS (1. prosinec) je politické rozhodování. Bez něj nebudeme nikdy schopni účinně čelit této nebezpečné epidemii. AIDS nelze srovnat s žádnou jinou nemocí. AIDS je společenský problém, který se dotýká i otázky lidských práv či světové ekonomiky. Zasahuje mladé lidi právě v tom období jejich života, kdy by měli přispívat k hospodářskému a intelektuálnímu rozvoji svého okolí a vychovávat děti. AIDS si také vybírá nepřiměřenou daň mezi ženami, z milionů dětí udělal sirotky. To samé, co HIV způsobuje tělu, AIDS způsobuje společnosti: oslabuje odolnost, narušuje rozvoj a ohrožuje stabilitu.

Toto vše by se přitom nemuselo dít. Prostředky prevence pro mladé lidi existují. Existují také možnosti léčby nakažených. Ve všech těchto oblastech jsme udělali značné pokroky, musíme ale vynaložit ještě větší úsilí. Ačkoli nové průzkumy ukazují, že procentuální zastoupení nakažených virem HIV se ustálilo, počty a čísla jsou díky růstu populace pořád hrozivá. Naším základním úkolem je, aby měl každý přístup k prevenci, léčbě a péči. To vše by mělo být poskytnuto jak lidem ohroženým touto nemocí, tak těm, kteří s ní bojují. Bez ohledu na to, kde žijí a co dělají.

Vyzývám k obnovení politických kroků, nutných pro překonání nebezpečí jménem AIDS. Oceňuji statečnost těch, kteří otevřeně žijí s virem HIV. Tleskám neúnavným obhájcům HIV pozitivních a jejich práv. Právě ti totiž dávají příklad ostatním. Vyzývám vlády k takovým politickým krokům, s jejichž pomocí bychom ještě více porozuměli šíření nákazy. K rozhodnutím, jež povedou směrem k vytvoření univerzálního přístupu k prevenci HIV a léčbě a podpoře nakažených do roku 2010, tak jak všechny vlády slíbily minulý rok. Zbývají nám pouhé dva roky, musíme tedy s potřebnými politickými kroky přijít právě teď.

Jako generální tajemník jsem byl určen k vedení rodiny Spojených národů v úsilí zajistit boji AIDS přední místo v národních i mezinárodních agendách členských států.

Ať žijeme kdekoli na světě, ať děláme cokoli, všichni žijeme s virem HIV. Všichni jsme jím ovlivněni. Všichni proto musíme přijmout zodpovědnost za reakci na jeho šíření. Při příležitosti Světového dne AIDS učiňme potřebné kroky k této zodpovědnosti.



dokument

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.