Miloslav Fuček: JunWeb – tématická soutěž v tvorbě www stránek

Saturday, December 8, 2007 ·

JunWeb je soutěž v tvorbě webových stránek určena žákům a studentům v kategoriích do 15 a do 18 let. Jde o soutěž tématickou, v které se hodnotí nejenom kód stránky, vzhled, ale i její obsah. Stránky mohou být ve dvou tématických okruzích – osobní stránka zaměřená na prezentaci zájmů a nebo stránka prezentující kolektiv.

Do soutěže tedy nelze přihlásit stránky dělanou na zakázku. Tím se tato soutěž liší od známější soutěže JuniorInternet. Na osobní stránce by se měl autor představit. Na stránce kolektivu byl měl psát o tomto kolektivu. Na obsahu stránky mohou spolupracovat i ostatní členové kolektivu (může jít o oddíl, kroužek nebo třeba jenom partu), ale podíl autora na obsahu by měl být nejméně 20 % (nemůže tedy jít např. o stránku, kterou vytvoří člen oddílu na pokyn svého vedoucího a kterou si posléze vedoucí po obsahové stránce spravuje sám).

Účelem této soutěže je motivovat soutěžící k všestrannosti. Být tedy nejenom programátorem, který umí dělat stránky, ale současně mít i další zájmy a umět o nich zajímavě napsat. Soutěží se o zajímavé ceny - odborné knihy z oblasti tvorby www stránek či Internetu z nakladatelství Computer Press.

Další podrobnosti k účasti v soutěži lze na jít na stránce www.junweb.czUzávěrka soutěže je 31. 12. 2007 o půlnoci. Po té bude stránky hodnotit porota a autoři nejlepších stránek budou pozváni do Prahy na finále. To bude tříkolové. V prvním kole soutěžící svoji stránku představí a budou mít možnost upozornit porotu na to, co si myslí, že je na ní nejdůležitější a současně budou odpovídat na případné dotazy porotců. V druhém kole proběhne vědomostní soutěž o Internetu a počítačích a v třetím kole se budou soutěžící samostatně prezentovat. Měli by po dobu nejméně dvou minut mluvit o sobě a svých zájmech, případně o tom, co by rádi dělali v budoucnosti. Dvě minuty není dlouhá doba, ale přesto některým finalistům v minulých ročnících  dlouhá připadala. Mluvit plynule o sobě dvě minuty není zase tak jednoduché.

Zajímavé je i složení poroty. V ní nejsou samozřejmě pouze programátoři a tvůrci stránek, ale i lidé, kteří jsou v této oblasti laici, ale pracují s dětmi a mládeží jako vedoucí v neinternetové zájmové činnosti. To je v souladu s tím, že soutěž neklade důraz pouze na čistotu kódu, ale i na obsah. Porotci tedy hodnotí vedle provedení stránky i její obsah, nápad, originalitu, dodržení téma a vzhled. Protože nejde o masovou soutěž, na kterou by se hlásily desítky soutěžících, je to šance se umístit třeba i s průměrnou stránkou a získat tak motivaci k další tvorbě.

Prostřednictvím České školy se obracím na učitele-informatiky na základních a středních školách v celé republice a nabízím jejich schopným žákům příležitost předvést a porovnat své možnosti se svými vrstevníky. Motivace soutěží je pro tento věk hlavním motorem činnosti. Určitě máte na své škole žáky, kteří budou schopni vyhovět podmínkám soutěže a prokázat svojí účastí a případným úspěchem dobrou úroveň práce školy v této zájmové oblasti.



Miloslav Fuček

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.