Josef Duhajský: Videa z internetu do výuky potřetí, fyzikální aplety česky podruhé

Wednesday, December 5, 2007 ·

Pokusím se tento příspěvek upravit tak, abych vyhověl stížnosti jedné kolegyně v diskusi k článku, který jsem věnoval fyzikálním videím minule. Uvedu dnes odkazů pouze několik, o kterých si myslím, že by vám mohly být ve výuce prospěšné, a věřím, že při vyhledávání vhodných ukázek do výuky nebudete mít pocit, že ztrácíte čas.

Kolegyně Radka Mlázovská k mému článku věnovanému videím posledně napsala: 

Snažila jsem se dohledat nějaké aplety, ale stálo mne to spoustu času a byla jsem neúspěšná. Pokusím se prokousat Vaším seznamem. Chybí ucelený a srozumitelný přehled. Mám tenkou knihu:FYZIKA, Využití internetu ve výuce. Myslím, že by se měla rozšiřovat o další příspěvky s jasným a konkrétním popisem - jaké téma a možnosti. Jinak jsme zaplavení a trvá hodiny a hodiny, než se dopracujeme materiálu, který bývá využitelný velice částečně.“ 

Docela ji chápu, že se cítí množstvím odkazů zahlcena, na některých webových stránkách též bloudím a „ztrácím“ čas, ale někdy to při hledání nějakého materiálu do výuky asi jinak nejde. Nevěřím, že nějaké ucelené přehledy s „příspěvky s jasným a konkrétním popisem“ pro učitele bude někdo ochotně vytvářet a už vůbec ne instituce, u kterých bych čekal, že by to mohly mít v náplni  práce. Zkusím tedy uvést odkazy, které mi připadají přehledné a užitečné. 

Videa 

Videím bych dnes věnoval jen jeden odkaz: 

Interesting High-speed (super slow motion) Video Clips

http://www.engr.colostate.edu/~dga/high_speed_video/  

Na této webové stránce najdete seznam krátkých videí roztříděných do kategorií, pořízených speciální high-speed kamerou, takže natočené děje si můžete prohlédnout zpomalené. Anglický popis by neměl být problém. Prohlédnutí videí vám asi nějaký čas zabere, ale věřím, že některá z nich ve výuce určitě využijete a alespoň s některými ukázkami vaše žáky zaujmete. Víc komentovat netřeba. 

Fyzikální aplety česky 

Začít s aplety můžete na Fyzwebu: 

Česky okomentovaný seznam odkazů na aplety na Fyzwebu

http://fyzweb.cuni.cz/dilna/index.htm#aplety 

Zde uvedené odkazy na aplety indického učitele Surendranatha Reddyho však nejsou funkční. Surendranathovu sbírku apletů najdete na webové adrese http://surendranath.tripod.com/Applets.html. Mohu ji jen doporučit, řadu z nich v hodinách aktivně používám. Anglický popis nevadí. Pokud ji neznáte, klepněte na úvodní stránce na Menu a vyberte si. Aplety Waltera Fendta, na jejichž slovenskou mutaci zde hojně odkazují, najdete na internetu už i česky (http://www.walter-fendt.de/ph14cz/index.html), postaral se o to Miroslav Panoš z Gymnázia J. Vrchlického v Klatovech a na stránkách České školy už o tom byla řeč, takže z Fyzwebu raději doporučím: 

Fyzikální aplety Fu-Kwun Hwanga

http://fyzweb.cuni.cz/new/materialy/aplety_hwang/  

Autorem apletů je Fu-Kwun Hwang - profesor fyziky na National Taiwan Normal University v Taipei. Aplety byly přeloženy do češtiny studentkami Katarínou Suchou, Martinou Šedrlovou a Lenkou Vojtíškovou v rámci bakalářské práce na MFF UK v Praze. České verze apletů jsou doplněny o podrobnější popis funkcí a ovládání jednotlivých apletů, každý aplet obsahuje také teoretickou část a odkazy na webové stránky s podobnou tematikou.“ 

Opět víc komentovat netřeba. Přesvědčte se sami a vyberte si. 

Aplety na Aldebaranu

http://www.aldebaran.cz/applets/index.html 

Tyto aplety, které vytvořili studenti FEL ČVUT, jsou sice česky, ale nevím, jak moc vám budou připadat použitelné na základní nebo střední škole. 
 

Dovolím si závěrem ještě ocitovat kolegu Netušila: 

„…ucelený přehled apletů mít nikdy nebudete už z podstaty internetu. Já když hledám něco (aplet, ale nejen aplet), použiju prostě google a jdu po konkrétním apletu. Výsledkem těchto hledání je většinou po několika desítkách minut či hodin hromada "zajímavých stránek, které by se někdy mohly hodit" a když je štěstí tak i hledaný aplet.“ 

Souhlasím. Naše sbírky odkazů budeme muset stále inovovat a někdy hledání na internetu bez značného úsilí prostě efekt nemá. Doufám však, že odkazy, které jsem zde uvedl, za ztrátu času považovat nebudete. 



Josef Duhajský

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.