Jitka Šulcová: Stávka - právník radí 2.

pondělí 3. prosince 2007 ·

Otázky a odpovědi k problematice stávky ve školách: Ředitelem naší školy nám bylo sděleno, že zřizovatel naší školy si nepřeje, abychom se zapojili do stávky a „narušili tím plynulý chod školy“. Je nutná účast stávkujících v den stávky na pracovišti? Je nutná účast stávkového výboru v den stávky na pracovišti? Může stávkovat pouze několik pracovníků na škole? Může ředitel školy zakázat zástupcům stávkovat?

Ředitelem naší školy nám bylo sděleno, že zřizovatel naší školy si nepřeje, abychom se zapojili do stávky a „narušili tím plynulý chod školy“. Chtěli bychom znát Váš názor, do jaké míry mohou naši nadřízení klást překážky naší stávce.

Pravidla pro stávku za jiné hospodářské a sociální zájmy na rozdíl od stávky ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy nejsou upravena žádným obecně závazným právním předpisem.

Pro realizaci práva zaměstnanců stávkovat za jiné hospodářské a sociální zájmy je irelevantní názor zaměstnavatele nebo zřizovatele na stávku. Škola je právnickou osobou jednající svým jménem a na svou odpovědnost. Za organizaci a provoz školy odpovídá ze zákona ředitel. Ředitel školy ale není oprávněn zaměstnancům zakázat stávkovat ani zaměstnance v této souvislosti postihovat za porušení povinností vyplývajících z pracovního poměru, ale protože je odpovědný za organizaci a provoz školy, musí přijmout odpovídající opatření související s případným omezením nebo přerušením provozu školy či školského zařízení.

Jsou stanovena pravidla pro postup ředitele školy nebo školského zařízení v případě stávky?

Pro případ stávky nejsou pravidla pro postup ředitele upravena žádným právním předpisem. Odkazujeme Vás v této záležitosti na právní výklad stávky, zpracovaný ČMOS pracovníků školství, kde navrhujeme, mimo jiné, aby v případě, že se stávky účastní všichni zaměstnanci a škola /školské zařízení budou vyřazeny z provozu, byla tato skutečnost oznámena ředitelem školy/školského zařízení  rodičům, dostatečném časovém předstihu. V případě, že se stávky nezúčastní všichni zaměstnanci, je možné nechat školu/školské zařízení v provozu, případně provoz omezit tak, že nebude zajištěn plný rozsah činnosti, ale např. jen dozor nad žáky, kteří přijdou do školy/školského zařízení.

Je rovněž možné vyřadit školu / školské zařízení po dobu stávky z provozu s tím, že zaměstnanci, kteří nejsou účastníky stávky, budou mít překážku v práci na straně zaměstnavatele, dle § 208 zák. práce, nebo jim zaměstnavatel bude přidělovat práci podle pracovní smlouvy při přerušení provozu školy/školského zařízení, stejně jako tomu je např. v době školních prázdnin nebo v době, kdy se ve škole z mimořádných důvodů nevyučuje.

Řešení je v kompetenci statutárního orgánu školy/školského zařízení a bude vyplývat z konkrétních podmínek.

Kromě uvedeného doporučujeme rovněž, aby o omezení nebo přerušení provozu školy/školského zařízení v důsledku stávky zaměstnanců byl ředitelem rovněž informován zřizovatel.

Prosím o zodpovězení několika dotazů:

  1. Je nutná účast stávkujících v den stávky na pracovišti?
  2. Je nutná účast stávkového výboru v den stávky na pracovišti?
  3. Může stávkovat pouze několik pracovníků na škole?
  4. Může ředitel školy zakázat zástupcům stávkovat?

Je zcela na rozhodnutí účastníků stávky zda se dohodnou s ředitelem školy či školského zařízení a setrvají po dobu stávky na pracovišti či nikoliv. Vzhledem k tomu, že v době stávky zaměstnanci nekonají práci pro zaměstnavatele, nevzniká jim povinnost být přítomni na pracovišti zaměstnavatele. Přítomnost stávkového výboru na pracovišti zaměstnavatele v době stávky, pokud tam nebudou přítomni ostatní účastníci stávky, není nutná, ale je žádoucí, aby  bylo jak zaměstnavateli tak stávkujícím známo telefonické spojení na členy stávkového výboru (kontaktní osobu) pro možnost kontaktu s nimi. Počet stávkujících není omezen. Zaměstnavatel ani jiná osoba nejsou oprávněni zakazovat zaměstnancům účast na stávce ani je za ni jakkoli postihovat, neboť se jedná o realizaci jejich práva stanoveného  Listinou základních práv  a svobod.

Doporučujeme Vaší pozornosti aktuálně doplňované webové stránky ČMOS pracovníků školství věnované problematice stávky.

Prosím o přesnější údaje v případě účasti učitele na stávce. Stávkující zaměstnanec bude na pracovišti, nebude probíhat výuka. Zaměstnanec nemá nárok na plat a jaké jsou další povinností týkající se zdravotního a sociálního pojištění. Jak je to s refundací či příspěvkem stávkujícím zaměstnancům z řad odborářů?

Stávkou se rozumí přerušení výkonu práce pro zaměstnavatele v pracovní době. To znamená, že pedagogičtí pracovníci, kteří se budou účastnit stávky, nebudou konat v době stávky ani přímou pedagogickou činnost ani práce související s touto činností bez ohledu na to, zda mají být konány na pracovišti zaměstnavatele či na jiném dohodnutém místě. Účast zaměstnance ve stávce je překážkou v práci a zároveň omluvenou nepřítomností v práci za kterou zaměstnanci nenáleží plat ani jeho náhrada. Pojistné na zdravotní pojištění se hradí i za dobu, kdy zaměstnanec nemá z důvodu účasti na stávce započitatelný příjem. Vychází se z výše minimální mzdy,  přičemž se do vyměřovacího základu za každý kalendářní den pracovního volna z důvodu stávky připočítává poměrná část minimální mzdy připadající na jeden kalendářní den v daném měsíci. Výše pojistného na sociální zabezpečení zůstává beze změny. Vzhledem k tomu, že ČMOS pracovníků školství nemá založen stávkový fond, nelze účastníkům stávky poskytovat refundaci mzdy ani finanční příspěvek.

Je možné se ke stávce připojit jako jedinec? Pracuji na malé škole, která nemá odbory a není mi lhostejná moje budoucnost. Mohu pro to něco udělat?

Využít svého ústavního práva stávkovat za jiné hospodářské a sociální zájmy můžete bez ohledu na to, že se k Vám nepřipojí další zaměstnanci. Doporučujeme však, abyste své rozhodnutí nekonat v pracovní době dne 4. 12. 2007 práci pro zaměstnavatele z důvodu účasti ve stávce oznámil řediteli školy alespoň 3 dny předem. Podrobnější informace najdete na webových stránkách ČMOS PŠ.

Ředitel zaměstnancům oznámil, že pokud se bude stávkovat, budou na pracovišti. Měli by to placené? Jak je to s bezpečností v případě úrazu, když v době stávky budou na pracovišti? Je povinen to pan ředitel dát písemně? Je na rozhodnutí ředitele, kde při stávce zaměstnanci budou? Jak je to na školách, kde nejsou odbory?

Zaměstnavatel není oprávněn určovat stávkujícím zaměstnancům místo jejich pobytu během stávky. Doba účasti zaměstnanců ve stávce je omluvenou nepřítomností v práci a zároveň překážkou v práci, za kterou zaměstnanci nenáleží plat. Stávky se mohou účastnit i zaměstnanci škol a školských zařízení na kterých nepůsobí odbory, neboť se jedná o realizaci práva zaručeného Listinou základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR. Za škodu vzniklou událostí, k níž by došlo v průběhu stávky na pracovišti zaměstnavatele, odpovídá účastník stávky zaměstnavateli nebo zaměstnavatel účastníku stávky podle občanského zákoníku, pokud jsou ovšem splněny podmínky vzniku takové odpovědnosti. Upozorňujeme v této souvislosti, že pracovním úrazem se rozumí poškození zdraví ke kterému došlo při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.

Učitelé, kteří mají zkrácený úvazek na 0,8 a 0,9, v úterky neučí, ale se stávkou souhlasí, nepůjdou do práce. Náleží jim za tento den plat? Učitel, který doprovází tento den žáky na soutěž se stávkou souhlasí. Má tento den nárok na plat?

Stávkou se rozumí organizované přerušení práce pro zaměstnavatele. Účast (nikoliv souhlas) zaměstnance ve stávce je omluvenou nepřítomností v práci a zároveň překážkou v práci, za kterou nenáleží zaměstnanci plat. Předpokládáme, že ve Vámi zmíněný den, mají pedagogičtí pracovníci konat po celou pracovní dobu pouze práce související s přímou pedagogickou činností na jiném dohodnutém místě než je pracoviště zaměstnavatele. Pokud tedy pedagogičtí pracovníci z důvodu účasti na stávce nebudou v určený den práce související s přímou pedagogickou činností vykonávat, nebude jim za tento den náležet plat.

Pedagogický pracovník, který v den stávky vykonává dohled nad žáky školy při akci související s výukou, např. soutěži konané mimo pracoviště jeho zaměstnavatele, koná práce související s přímou pedagogickou činností na pracovní cestě, neúčastní se stávky a náleží mu plat za vykonanou práci a náhrada výdajů poskytovaných zaměstnanci v souvislosti s výkonem práce.



Jitka Šulcová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.