European Schoolnet: Projekt Xperimania: zábavné pokusy a aktivity z oblasti petrochemie a využití nejrůznějších materiálů

Monday, December 10, 2007 ·

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jaké materiály se vyskytují ve vašem okolí? Projekt Xperimania odpovídá principům badatelsky zaměřené výuky. Cílem projektu je pomoci studentům nižších i vyšších stupňů středních škol ve věku 10-20 let a jejich učitelům, aby pochopili široké možnosti uplatnění petrochemie v praxi a poznali způsob, jak tento relativně mladý a fascinující vědecký obor přispěl k vývoji mnoha předmětů každodenní potřeby.

Chemický průmysl, a petrochemie především, stojí před stále obtížnějším úkolem přilákat mladé talenty. Statistické průzkumy ukazují, že počet mladých lidí, kteří si pro své studium volí přírodní vědy, v Evropě povážlivě klesá a počet absolventů oboru chemie se každý rok snižuje přibližně o 10%.

Na druhé straně řada studií zabývajících se výukou přírodovědných předmětů na našich školách dokazuje, že používané metody výuky je třeba změnit a výuku stavět na metodách badatelských. Je doloženo, že badatelský způsob výuky je efektivní jak na základních, tak středních školách. Studenti mají při takovém způsobu studia větší zájem o obor, dosahují lepších výsledků a motivovanější jsou také učitelé.

V době, kdy Čína a Indie produkují velké množství vědců, trápí evropský petrochemický průmysl nedostatek mladých přírodovědně vzdělaných lidí a vynakládá velké úsilí, aby zájem mladých lidí o vědu zvýšil. Více než kdykoli dříve je nutné, aby Evropa zůstala konkurenceschopnou, a to jak v oblasti znalostí, tak v oblasti inovací. Naší prioritou musí být schopnost hledat odpovědi na problémy moderního světa, jako jsou energetické potřeby, klimatické změny nebo nutnost zlepšovat naše zdraví.

Chemičtí odborníci najdou uplatnění v mnoha různých zaměstnáních. Má-li se chemie v Evropě dlouhodobě rozvíjet a přicházet s inovacemi, pak musí mít k dispozici kvalifikované a schopné pracovní síly.

O projektu

Projekt Xperimania, který je lokalizován do češtiny, odpovídá principům badatelsky zaměřené výuky. Cílem projektu je pomoci studentům nižších i vyšších stupňů středních škol (ve věku 10-20 let) a jejich učitelům, aby pochopili široké možnosti uplatnění petrochemie v praxi a poznali způsob, jak tento relativně mladý a fascinující vědecký obor přispěl k vývoji mnoha předmětů každodenní potřeby. Účast v následujících aktivitách je jedinečnou příležitostí rozvíjet u studentů schopnost vědeckého a analytického pozorování.

Studenty zveme k účasti v soutěži a řadě dalších aktivit:

  • Časová osa s předměty každodenní potřeby: prozkoumejte vědecký objev a podělte se o svá zjištění;
  • Praktické pokusy: vymyslete jednoduchý a zábavný pokus a záznamy o něm vložte na tyto webové stránky;
  • Online chatování s odborníky na konkrétní témata z oblasti petrochemie.

Koordinací projektu Xperimania pověřila asociace Appe (Association of Petrochemicals Producers in Europe) organizaci European Schoolnet. Máte-li dotazy ohledně projektu, aktivit a soutěže, pište na adresu xperimania@eun.org.



European Schoolnet

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.