VÚP: Stručná zpráva o stavu prací na RVP ZUV

Tuesday, November 20, 2007 ·

V průběhu prvního pololetí roku 2007 se uskutečnilo několik pracovních setkání s garanty a zástupci jednotlivých uměleckých oborů. Vedle toho proběhla jednání se zástupci za elektronické klávesové nástroje a multimédia a se zástupci vzdělávací oblasti Nauka o hudbě. Tato setkání měla za cíl dotvořit očekávané výstupy pro jednotlivé umělecké obory (případně pro vzdělávací zaměření) a vzdělávací zaměření Nauka o hudbě a zpracovat charakteristiky uměleckých oborů. Očekávané výstupy (návrhy) za jednotlivé umělecké obory byly zaslány zpět školám k připomínkám. Vyhodnocení a dopracování výstupů spolu s úpravou charakteristik uměleckých oborů bylo součástí pracovního Celostátního setkání učitelů ZUŠ, koordinačního týmu a garantů za jednotlivé umělecké obory 3. a 4. 5. 2007 v Karlových Varech.

Dalším důležitým krokem bylo vytvoření koncepce nového vzdělávacího zaměření s názvem Elektronické zpracování hudby a zvuková tvorba. Na základě opakovaného projednávání zástupců EKN a koordinačního týmu se podařilo do RVP ZUV prosadit koncepci modulárního uspořádání tohoto vzdělávacího zaměření.

Během července a srpna připravil koordinační tým na základě spolupráce s garanty jednotlivých uměleckých oborů a partnerskými školami 1. pilotní variantu RVP ZUV.

V září 2007 byla partnerskými školami zahájena 1. fáze pilotáže, která je plánována pro školní rok 2007/2008. Vzhledem k tomu, že je tato pilotáž součástí tzv. překlenovacího projektu P 63, bude ukončena současně s ním, tedy v červnu příštího roku. Protože partnerské školy začaly na tvorbě svých školních vzdělávacích programů pracovat teprve od září, je zatím příliš brzy na to formulovat nějaké závěry. Přesto se, podle zpětné vazby získané především osobními konzultacemi (popř. e-mailem či telefonickými rozhovory) s řediteli některých ZUŠ, ukazuje, že školám byl před zahájením pilotování tvorby ŠVP poskytnut kvalitní logistický servis, který jim nyní umožňuje samostatnou práci bez vážnějších organizačních problémů. Podrobnější výsledky práce bude však možné získat na 3. setkání ředitelů pilotních škol v Liberci (6. a 7. 12. 2007). Tohoto setkání organizovaného sdružením AISIS se koordinační tým zúčastní.

V neposlední řadě je zapotřebí zmínit mediální kampaň, která od počátku roku provází tvorbu RVP ZUV. Tato kampaň zahrnuje jednak články v časopisu Talent, který je věnován problematice vzdělávání v základních uměleckých školách, dále připravované pořady ve spolupráci s Českým rozhlasem (projekt „Základní umělecké školy na vlnách Českého rozhlasu aneb Umění a školská reforma“) a také informace, které jsou poskytovány prostřednictvím webových stránek Výzkumného ústavu pedagogického v Praze (www.vuppraha­.cz).

Do konce roku se předpokládá vytvoření slovníčku použitých výrazů, na jehož tvorbě se podílejí kolegové ze ZUŠ (odborníci na daný obor popřípadě vzdělávací zaměření), a získání prvních zkušeností z pilotáže, které se stanou podkladem pro následnou úpravu RVP ZUV a manuálu pro tvorbu školního vzdělávacího programu.



VÚP

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.