VÚP: Školská reforma umožňuje žákům s lehkým mentálním postižením učit se cizí jazyk

Thursday, November 15, 2007 ·

Není to tak dávno, kdy žáci s lehkým mentálním postižením, tedy žáci dnešní základní školy praktické (dříve zvláštní), neměli možnost učit se cizí jazyk jako jejich vrstevníci v základních školách. Ve Vzdělávacím programu zvláštní školy nebyl cizí jazyk zařazen. Změnu do systému přinesla až nová školská reforma – Rámcový vzdělávací program pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami zařadil Cizí jazyk jako nový vzdělávací obor.

Změnu si vyžádala praxe

Základní škola praktická ve Vinohradské ulici v Praze patří mezi deset škol vzdělávajících žáky s lehkým mentálním postižením, které v loňském roce ověřovaly výuku angličtiny podle rámcového vzdělávacího programu. Toto ověřování proběhlo ve spolupráci s Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze, na základě zadání ministerstva školství. Praxe totiž ukázala, že i na tomto typu školy je potřebná výuka cizího jazyka. 

Ředitel Základní školy praktické na pražských Vinohradech Stanislav Drbout k tomu říká: „V 90. letech začala naše škola jezdit s žáky na pobytové a poznávací výjezdy do zahraničí a děti si tehdy ani neuměly představit cizojazyčné prostředí. Setkávaly se s cizí hudbou, s kulturou, s nápisy, začaly pracovat na počítači, do českého prostředí se více mísila angličtina a většina z nich s ní přicházela do kontaktu bez sebemenšího předchozího poznání. Proto vznikla potřeba nejprve je s cizím jazykem seznámit.“ Ve škole tedy vznikl zájmový kroužek angličtiny a později byla angličtina zahrnuta do hodin českého jazyka. 

Byla to tak trochu výuka „na vlastní pěst“, kterou praktikovaly i další školy vzdělávající žáky s lehkým mentálním postižením, například v příhraničních oblastech. Právě tyto školy k tomu vedlo setkávání žáků s návštěvníky ze sousedních států nebo spolupráce se zahraničními školami podobného zaměření. 

Dnes, díky nové školské reformě, mohou školy vzdělávající žáky s lehkým mentálním postižením „legálně“ zařadit cizí jazyk do učebního plánu svého školního vzdělávacího programu. 

Umět se v jazyce orientovat

Jak vyplývá z rámcového vzdělávacího programu pro žáky s lehkým mentálním postižením, cílem výuky cizího jazyka je, aby si žáci osvojili jednoduchá sdělení a pravidla komunikace v běžných každodenních situacích, se kterými se mohou setkat. Z gramatiky se dozvídají jen jednoduché pojmy. 

„K výuce se využívají nejrůznější říkadla, písničky a různé pohybové hry. Žáci získávají základní slovní zásobu pro jednoduchou konverzaci. Důraz je kladen na praktické využití, například i pro práci s počítačem nebo s internetem. Výuku angličtiny uvítali i rodiče žáků, vzhledem k tomu, že žáci na ni mohou navázat v dalším vzdělávání, “ říká Mgr. Eva Brychnáčová, vedoucí oddělení speciálního vzdělávání Výzkumného ústavu pedagogického. 

Jan Linhart, zástupce ředitele Základní školy praktické na Vinohradské ulici v Praze vyučuje již třetím rokem angličtinu žáky 6. – 9. ročníku. „Není třeba, aby žáci znali angličtinu do hloubky,“ zdůrazňuje, „ale aby se uměli v jazyce orientovat, poznali nápisy, vytvořili si určitou slovní zásobu. Klíčem k úspěšnosti je podle něj střídání činností. 

Ředitel Drbout vidí přínos cizího jazyka pro žáky v tom, že někteří z nich dokáží porozumět jednoduchému cizímu textu (například na počítači). Na rozdíl od dřívějších poznávacích pobytů v zahraničí jsou dnes schopni (třebaže ne všichni) nakoupit si v obchodě, na něco se zeptat. „Když jsme začínali s poznávacími pobyty v cizině, mluvili naši žáci jen česky, teď je patrná jejich snaha vyjádřit se v cizím jazyce. To dává dětem pocit, že mohou mluvit s lidmi v cizině a zvyšuje to jejich sebevědomí i vědomí, že i oni mohou leccos zvládnout,“ shrnuje Stanislav Drbout. 



VÚP

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.