Varianty: Člověk v tísni vytvořil interaktivní výukový materiál o holocaustu

úterý 13. listopadu 2007 ·

Holocaust a s ním související nepříznivé jevy jako antisemitismus a neonacismus mohou nyní učitelé středních škol přiblížit studentům za pomoci interaktivních materiálů, které připravili lektoři vzdělávacího programu Varianty společnosti Člověk v tísni. Nový výukový CD-ROM je součástí projektu nazvaného „Dovedu to pochopit?“, který na první pohled složitou oblast multikulturní výchovy přibližuje především prostřednictvím hudby.

„K uvedení studentů do vybraného tématu jsme se rozhodli použít videoklipy jako formát, který je mladým lidem velmi blízký. Studenti dále budou v seminářích pracovat s rozhovory se zajímavými osobnostmi,“ vysvětluje princip projektu ředitelka programu Varianty Ilona Labuťová.

Téma holocaustu představí studentům videoklip kapely The Tchendos Nedovedu pochopit, jehož autorem je Bořivoj Hořínek. „Zařazení našeho videoklipu do tohoto výukového materiálu bereme jako veliké zadostiučení. S nadsázkou se dá říct, že to pro nás znamená víc než třeba cena Grammy. Bereme to také jako potvrzení toho, že naše více jak roční práce na tvorbě klipu nebyla zbytečná. Doufáme, že jasné sdělení klipu mladým lidem alespoň částečně osvětlí nesmyslnost a zvrácenost ideologií, ke kterým se i po šedesáti letech někteří lidé hlásí,“ říká autor písně Dan Walter ze skupiny The Tchendos.  

Píseň tvoří úryvky z rozhovoru s paní Annou Hyndrákovou-Kovanicou, která přežila pobyt v několika koncentračních táborech. Rozhovor odvysílaný na rozhlasové stanici Radio 1 v pořadu Zátiší byl využitý k vytvoření modelového semináře o holocaustu a antisemitismu. Kromě programu semináře CD-ROM obsahuje ještě doprovodné texty pro učitele a souhrn doporučené literatury a internetových odkazů. 

„Tímto projektem bychom chtěli reagovat na vzrůstající xenofobní a nacionalistické nálady, které se v posledních měsících objevují ve střední Evropě. Právě školy jsou podle našeho pohledu místy, kde může být zmírňován nárůst těchto postojů,“ dodává Ilona Labuťová.   

Pilotní CD-ROM si školy, které o něj budou mít zájem, mohou objednat na webové stránce www.varianty.cz/dovedutopochopit. Projekt bude pokračovat přípravou rozsáhlejšího materiálu, který bude tvořit DVD a publikace věnující se stejným způsobem dalším čtyřem tématům - život v ghettu, migrace, náboženská tolerance a nesnášenlivost v hudbě. Publikace a DVD budou dokončeny do konce tohoto roku. 

Vzdělávací program Varianty se již od roku 2001 zabývá podporou zavádění interkulturního vzdělávání do českých škol. 



Varianty

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.