redakce ČTK: Školství má zatím řídit Bursík, premiér o to požádá prezidenta

Friday, November 2, 2007 ·

Premiér Mirek Topolánek ve středu navrhne prezidentovi, aby řízením ministerstva školství dočasně pověřil vicepremiéra a šéfa Strany zelených Martina Bursíka. Hledání nástupce někdejší ministryně Dany Kuchtové se podle předsedy vlády ukazuje složitější, než se zdálo. Je třeba získat čas, úřad stabilizovat a mít v čele ministerstva někoho, kdo může rozhodovat, řekl ve čtvrtek Topolánek novinářům.

Podle ČTK Bursík novinářům odmítl říct, co bude chtít v čele ministerstva prosadit s tím, že pověřen bude až příští týden. Je podle něj nicméně nutné resort stabilizovat, už dříve mluvil o nutnosti personálních změn. Vicepremiér, který je zároveň ministrem životního prostředí, bude podle svých slov na dva úřady stačit. Vsází na svého prvního náměstka Jana Dusíka, který o prázdninách, kdy byl Bursík na měsíční výpravě v Pákistánu, vedl ministerstvo životního prostředí za něj.

Zpráva ČTK dále uvádí: Bursík ale po středečním jednání stranického vedení uvedl, že zelení o případné výměně ministerstev školství a místního rozvoje nediskutovali. Ani Čunek prý neuvažuje o tom, že by si lidovci se zelenými vyměnili místní rozvoj za školství. Musela by se kvůli tomu měnit koaliční smlouva, uvedl dnes šéf KDU-ČSL. Ani podle Bursíka není výměna resortů na pořadu dne, podle neoficiálních informací nicméně už ve středu naznačil, že by se mohla po rezignaci Čunka otevřít v tomto směru cesta.

Právo dnes k situaci uvádí:

Šéf zelených ve středu večer nepřišel na jednání předsednictva své strany s návrhem na ministra školství. Zelení si především ujasňovali vnitrostranickou proceduru výběru.

Náměstek ministra školství Dušan Lužný se opírá o doporučení republikové rady zelených, odmítl ho však poslanecký klub. Lužný teď spolu s Bursíkem, Kuchtovou a místopředsedou strany Ondřejem Liškou tvoří tým, který bude po vhodném adeptovi na ministra pátrat. „Ještě o něm jako o kandidátovi jednat můžeme,“ řekla Právu Kuchtová o Lužném.

Předsednictvo zároveň vyzvalo republikovou radu, aby výběr ponechala na předsednictvu a poslancích a předsedovi rady, kterým je Dalibor Stráský.

Lidovky.cz přinesly výroky místopředsedy KDU-ČSL Kasala: „Myslím, že je přirozené, abychom do vyjednávání šli se jménem prvního místopředsedy a bývalého náměstka MMR- Romanem Línkem, protože je kompetentní to zastávat.“ Kasal ale připustil, že ve hře může být víc lidí.



redakce ČTK

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.