Radek Sárközi: Stávka učitelů a rámcové vzdělávací programy

pondělí 19. listopadu 2007 ·

Českomoravský odborový svaz pracovníků školství (ČMOS PŠ) vyhlásil na úterý 4. prosince 2007 stávku učitelů a dalších zaměstnanců ve školství. Podívejme se na problematiku stávky očima RVP…

Dřívější stávky zaměstnanců školství můžeme označit za nepříliš úspěšné. Možná poroto, že učitelům chyběly některé klíčové kompetence… Například komunikativní – nepodařilo se veřejnosti zdůvodnit, proč je třeba věnovat školství více peněz z kapes daňových poplatníků. Ani domluva mezi učiteli nebyla nijak valná – řada učitelů se stávky nezúčastnila. To budou nedostatky v oblasti klíčové kompetence sociální a personální… Základní kompetencí pro stávkování je ovšem klíčová kompetence občanská! Zbyle klíčové kompetence jsou také důležité, i když méně – kompetence k učení a řešení problémů…Klíčová kompetence pracovní zůstává v době stávky stranou. 

RVP by tedy mohlo přispět k větší úspěšnosti stávky, pokud si učitelé v posledních dvou letech požadované klíčové kompetence skutečně osvojili, nebo se v nich alespoň mírně zdokonalili. To poznáme až z průběhu stávky…

Hlavním vzdělávacím oborem, který je nutno v případě stávky ovládnout, je Matematika a její aplikace. Je dobré si spočítat, kolik času můžeme stávce věnovat, aby se vyplatila… Dejme tomu, že náš požadavek bude znít na „11% navýšení platů ve školství“. V tom případě se vyplatí stávkovat 10 % z pracovní doby. Například 36,5 dne v daném školním roce. Měsíc trvající stávka by se tedy učitelům stále vyplatila! A to už ve druhém roce po jejím úspěchu. Tak dlouho ale žádná stávka netrvá. Požadavky stávkujících bývají uspokojeny vždycky mnohem dříve.

U stávky jednodenní ale tento výpočet neplatí! Jednodenní stávku nikdo nepocítí – jakoby vlastně nebyla. Taková stávka má spíše charakter výstrahy. Upozornění na problém. K řešení problému ale nejspíše nepřispěje… 

Pracovníci školství budou muset dobře argumentovat, proč do stávky jdou. Můžeme například tvrdit, že plánované navýšení platů o 2% ani nepokryje inflaci – reálné mzdy ve školství tudíž poklesnou. Dalším argumentem je, že hospodářství bude růst o 5%, ale školství z toho mít nic nebude, přestože se na budoucím hospodářském růstu prokazatelně podílí (i když v delším časovém horizontu). Jiným argumentem může být, že rozpočet na rok 2008 počítá s 26% nárůstem platů policistů. To znamená, že již dnes nadstandardní platy u policie doplněné o vysoké odchodné a donebesvolající výslužné dosáhnou skoro dvojnásobku platů pracovníků školství. Možná by bylo efektivnější dát více peněz do školství, aby měli policisté později méně práce a nemuselo jich být tolik… Taková úvaha jistě není od věci.

Myslím si, že požadavek, aby platy ve školství rostly stejně jako platy policistů, je zcela oprávněný! Chtějme tedy růst platů o 25% a deklarujme, že jsme pro něj ochotni stávkovat až čtvrt roku…

Internetové odkazy:

  * ČMOS PŠ: http://www.skolskeodbory.cz



Radek Sárközi

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.