Petr Kolman: Cestovní doklad a starší učitelka

pondělí 12. listopadu 2007 ·

Otázka: Dovolila bych se Vás zeptat něco ze života. Brzy mi skončí platnost cestovního pasu, v budoucnu se nechystám (ani s žáky, ani soukromě) vycestovat mimo hranice EU, musím se trmácet na úřad vrátit propadnutý pas, i když si o nový nehodlám požádat?

Odpověď:

Držitel cestovního dokladu, kterým je nejen v dotaze zmíněný cestovní pas (CP), ale taktéž diplomatický pas, služební pas, cestovní průkaz,  náhradní cestovní doklad Evropské unie, anebo jiný cestovní doklad na základě mezinárodní smlouvy je povinen mj. :

a) s přihlédnutím ke všem okolnostem a poměrům chránit cestovní doklad před ztrátou, odcizením, poškozením nebo zneužitím,

b) odevzdat bez zbytečného odkladu neplatný cestovní doklad nebo cestovní doklad, který je zaplněn záznamy, orgánu příslušnému k jeho vydání, matričnímu úřadu, zastupitelskému úřadu anebo neprodleně na vyžádání orgánům policie. Tyto orgány mu ex lege  vystaví potvrzení o odevzdání cestovního dokladu.  

Pokud tedy Váš CP neodevzdáte bez zbytečného odkladu dopouštíte se tzv. přestupku na úseku cestovních dokladů dle ustanovení § 34a) z.č.329/1999 Sb. 

Za citovaný přestupek lze uložit pokutu až do 10 000 Kč, proto čtenářům doporučujeme i když chtějí do budoucna cestovat jen tzv. „na občanku“, aby co nejdříve odevzdali správním úřadům své propadlé cestovní pasy či jiné cestovní doklady. A to i v případech, že o nový doklad nehodlají, např. kvůli věku, požádat. 

Pro informační komplexnost si dovoluji dále upozornit, že od 1. 9. 2006 skončila dle § 28/odst. 1 písm. c) platnost cestovního dokladu uplynutím doby 3 měsíců ode dne změny příjmení občana, pokud k ní došlo v souvislosti s uzavřením manželství občana.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.