Oldřich Suchoradský: Ruleta přijímacích řízení se roztáčí

pondělí 19. listopadu 2007 ·

Ačkoliv k termínu přijímacích zkoušek na střední školy je ještě daleko, je již dnes kolem jejich konání rušno. Potvrdily to poslední třídní schůzky na naší škole, kdy rodiče vycházejících žáků, pod dojmem nových informací v mediálních, žádali na třídních učitelích vysvětlení. Budou přijímací zkoušky zrušeny, jak o tom hovořila odstoupivší ministryně školství Dana Kuchtová? Budou moci absolventi podávat na prvý termín více přihlášek? A jak to bude s jednotným termínem zkoušek?

Zdá se, že půl roku do konání zkoušek je dostatečně dlouhá doba k zodpovězení rodiči kladených otázek. Ale je to jen dojem. Přijímací řízení je pro základní i střední školy náročný proces, spojených s řadou administrativních a organizačních úkolů. Například  správné a včasné vyplnění přihlášek, zpracování hodnocení žáků, odeslání zkompletovaných materiálů na střední školy. Na straně středních škol  následuje zpracování došlých přihlášek. Je nutné naplnit mnohé organizační úkoly spojené s přípravou a vlastním průběhem zkoušek.  To zaměstná zodpovědné pracovníky škol obou typů  na řadu týdnů. Proto na  otázku, zda je na řešení otázek spojených s přijímacím řízení dost času, je jednoznačná záporná odpověď. Času zbývá až nepříjemně málo.

Pokusme se popsat současný stav námětů spojených s přijímacím řízením a zodpovědět na otázky položené rodiči.

Doba, kdy budou zkoušky zrušeny a střední školy provedou výběr z přihlášených žáků na základě hodnocení základní školy, se sice blíží, ale zatím k takovému řešení ještě neuzrála. Nastane, až bude počet míst nabízených středními školami a počet absolventů základních škol v rovnováze. To se sice už dnes v mnohých místech děje, ale stále je ještě ve výběru hodně škol, kde poptávka žáků vysoko převyšuje nabídku střední školy.  Asi nejmenším problémem z otázek rodičů je termín zkoušek, dříve stanovený na jeden den. Ten se má rozložit do celého týdne. Kromě týdenního narušení práce na základních školách, rozložení termínu zkoušek na více dní žádný další problém asi nepřinese. Nejvíce diskutovanou otázkou je počet podaných přihlášek prvém kole přijímacího řízení .Vedly se k tomu a stále ještě vedou doslova vášnivé diskuse. Zastánci možnosti více přihlášek argumentují svobodou volby uchazečů a jejich rodičů, která je povinností uplatnit jediné přihlášky omezena. Příznivci současné alternativy zase argumentují zjednodušením administrativy a organizace přijímacího řízení na obou typech škol. Zastavme se proto u tohoto sporu a podívejme se na něj trochu podrobněji. S nástupem populačně slabších ročníků, se problém umístění vycházejících žáků ze základních škol postupně řeší sám. Možnost podání jediné přihlášky nutí vycházející žáky i jejich rodiče k zodpovědnějšímu rozhodování  a pečlivému zvážení schopností uchazeče.  Nutí k opatrnějšímu výběru školy, protože při případném neúspěchu je ve 2. kole další výběr ochuzen o naplněné střední školy z ukončeného 1. kola.  Je pochopitelné, že se tento postup nelíbí zvláště těm středním školám, které mají vysoké nároky na budoucí studenty. Konkrétně mám na mysli gymnázia, kde se při možnosti podat více přihlášek  žáci často jen pokoušeli „o štěstí“  a zároveň se „jistili“ přihláškou na jinou, méně atraktivní školu. Domnívám se, že obavy gymnázií ze zúženého výběru při současném menším zájmu o jejich typ školy jsou liché. Naopak, hlásí se na ně opravdu jen ti, kteří chtějí v budoucnu nepochybně studovat na vysoké škole a výběr je proto z daleko vyšší kvality uchazečů, než při alternativě s větším počtem podaných přihlášek.

Návrat k většímu počtu přihlášek by určitě přinesl základním i středním školám nárůst administrativy. Je iluzí, že všichni rodiče žáků vycházejících ze základní školy zvládnou vyplnění a odeslání přihlášek sami. Pomoc výchovných poradců a ředitelů základních škol je tu nezbytná a bude znásobena počtem podaných přihlášek. Ještě větší problémy přinese zvýšený počet přihlášek středním školám. I při rozloženém termínu přijímací zkoušky na celý týden, nastane nutnost vypsání alespoň 2 termínu přijímací zkoušky, aby se jí mohli zúčastnit všichni přihlášení žáci. Dalším a nemenším problémem bude stanovit konečný stav přijatých žáků. Mnozí rodiče budou v případě úspěchu dítěte na více školách váhat, kam své dítě ke studiu nakonec pošlou.  Tím nastane situace, kdy o tom kdo nastoupí ke studiu budou střední školy reálně vidět až při nástupu do nového školního roku na počátku září. Jaká rizika jsou s tím pro tyto školy spojena není třeba podrobně vypisovat. Je otázka, zda pocit svobodné volby rodičů a vycházejících dětí opravu stojí za komplikace a zmatky, které budou s takovou volbou spojeny. 

Populistická prohlášení politiků, která mají uchlácholit veřejnost a přinést body stranám, které v parlamentu zastupují, není v této záležitosti na místě. Jde o vážný životní krok, který by měl proběhnout důstojně a podle přehledných a srozumitelných pravidel.  Ta by se neměla každý rok měnit, podle toho, co koho na ministerstvu nebo v  sekretariátech vládních či koaličních stran právě napadne. Lze jen doufat, že zvítězí zdravý rozum a otázky kladené rodiči budou v krátké době srozumitelně zodpovězeny.



Oldřich Suchoradský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.