MŠMT: Systém péče o ohrožené děti je třeba zlepšit

Thursday, November 1, 2007 ·

MŠMT a Ministerstvo vnitra ve spolupráci s resorty spravedlnosti, práce a sociálních věcí a zdravotnictví zpracovaly materiál Hodnocení systému péče o ohrožené děti. Jeho cílem je informovat o problémech, jež zásadním způsobem ovlivňují fungování systému péče o děti ohrožené sociálně patologickými jevy a o děti, které již mají zkušenost s trestnou činností. Navrhuje také opatření, která mohou pozitivně ovlivnit současný nevyhovující stav. Navzdory tomu, že během minulých let byla přijata řada legislativních opatření (např. zákon o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže), vznikly nové služby (např. Probační a mediační služba) a zařízení (např. nové ústavy pro výkon ústavní, resp. ochranné výchovy), rozšířil se počet nestátních neziskových nebo charitativních organizací, které v oblasti péče s ohroženými a delikventními dětmi vyvíjejí své aktivity, že vláda  přijala řadu opatření k eliminaci  specifických problémů (např. komerčního sexuálního vykořisťování dětí) a na tyto aktivity jsou  vynakládány  finanční prostředky ze státního rozpočtu, nedošlo k podstatnému zlepšení fungování systému péče o ohrožené děti. Zejména v  souvislosti s reformou veřejné správy došlo totiž k roztříštění již tak nefunkčního systému péče o ohrožené děti, takže v současnosti lze spíše než o systému, hovořit o změti aktivit státních, veřejnoprávních i nestátních institucí, jejichž pracovníci spolu nekomunikují, nespolupracují a pokud přece jen ano, tak nikoliv proto, že by jim to bylo systémově určeno, ale spíše díky zaujetí jednotlivých lidí a neformálním kontaktům a vazbám mezi nimi.   Klíčovým problémem je jak absence jednotného organizačního i metodického vedení a řízení pracovníků sociálně-právní ochrany dětí, tak i jejich malá personální kapacita, která ve svých důsledcích vede k demotivaci,  formalizaci činností a přetížení administrativními úkony. Důsledkem tohoto stavu je rezignace na  hlavní poslání orgánů sociálně-právní ochrany dětí - na terénní sociální práci s ohroženými dětmi a jejich rodinami.  

Neuspokojivou situaci by mohlo řešit vytvoření národního koordinačního mechanismu, jehož analogická obdoba by měla být vytvořena na úrovni krajů a obcí s rozšířenou  působností.  Koordinační mechanismus by umožňoval nejen lepší přenos informací a spolupráci participujících subjektů, ale i objektivní vyhodnocování práce jednotlivých složek systému a kontrolu jejich činností.

 

Na zjištění, která vyplynula z přiložené analýzy, navazuje formulace navržených úkolů, jejichž plnění by mělo výrazným způsobem přispět ke  zlepšení současné neuspokojivé situace. Náklady na plnění opatření budou hrazeny z rozpočtů jednotlivých resortů, řada z nich je již obecně zapracována.



MŠMT

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.