MŠMT: Reakce MŠMT na rozsudek velkého senátu Evropského soudu pro lidská práva ze dne 13. listopadu ve věci stížnosti D. H. a ostatní proti ČR

Thursday, November 15, 2007 ·

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl, že Česká republika musí zaplatit odškodné osmnácti bývalým žákům zvláštních škol za to, že porušila zákaz diskriminace stěžovatelů ve spojení s jejich právem na vzdělání. Každý ze stěžovatelů tak obdrží náhradu morální újmy ve výši 4 000 euro, stát musí také uhradit soudní výlohy v celkové výši 10 000 eur.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) nebude vydávat žádná podrobnější prohlášení do doby, než bude rozsudek soudu pečlivě analyzován. Rozsudek je pravomocný a Česká republika jej bude plně respektovat. 

Pro vyjasnění případných nedorozumění během veřejné diskuze nad rozsudkem si MŠMT dovoluje upozornit na některá fakta: 

  • Zvláštní školy jako takové už v České republice neexistují.  
  • Nikdy nebylo možné umístit dítě do zvláštní školy bez souhlasu rodičů. Souhlas rodiče nebo zákonného zástupce byl vždy zákonnou podmínkou takového aktu.  
  • MŠMT se snaží všemožně podporovat integraci žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a vytváří vhodné podmínky pro jejich začlenění. To se týká všech dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, tedy i dětí mimořádně nadaných. 
  • V některých konkrétních případech však nelze vytvořit vhodné podmínky pro úspěšnou integraci dítěte. Pak mohou (ale nemusí) rodiče nebo zákonní zástupci dítěte využít  třídu pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami, případně i základní školu speciální.


MŠMT

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.