MŠMT proti policejním zátahům ve školách

pátek 2. listopadu 2007 ·

V minulém týdnu byla ve sdělovacích prostředcích zveřejněna informace o policejní akci, která proběhla dne 23. 10. 2007 ve Slaném. Ve dvou tamních základních školách byly policejními orgány „provedeny prohlídky za účelem prověření podezření, že žáci těchto škol nosí do školy marihuanu, kterou sami užívají a také ji poskytují svým spolužákům.“

Vzhledem k četnosti výskytu a užívání návykových látek v základních a středních školách by bylo teoreticky možné tento případ posuzovat jako jeden z kroků nezbytné spolupráce Policie ČR se školami a školskými zařízeními. Nejsme však přesvědčeni, že zvolený způsob  a provedení policejního zákroku byl tím správným řešením. Nástup dvaceti policistů se cvičenými psy do školy během vyučování a jejich chování vůči žákům byly v tomto případě naprosto neadekvátní závažnosti očekávaného zjištění.

Výsledkem byl nález "zelené drtě" u jednoho nezletilého žáka a dvou mladistvých. Otázkou zůstává, jaký má z hlediska preventivního působení tento šokující policejní zásah význam. Vedení školy jistě nedisponuje prostředky k odhalení distributorů, kteří na škole drogy rozšiřují. Spolupráce s Policií ČR je proto nezbytná. Působení policistů by však mělo mít dlouhodobý charakter, nikoli formu, kterou zvolili ve Slaném. Je navíc absolutně nemístné, aby o akci nebyl předem informován ředitel školy. 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vidí jako jedno z možných řešení například pravidelnou přítomnost policisty vyškoleného pro práci s mládeží v takových školách, kde jsou s návykovými látkami obzvlášť velké problémy. Význam má i pravidelné docházení pracovnice orgánu sociálně právní ochrany dětí do problémových rodin. 

 

MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.