MŠMT: Návrhy na změny přijímacího řízení ve vyhlášce MŠMT

Friday, November 16, 2007 ·

V návaznosti na požadavek k uvolnění termínu prvního kola přijímacího řízení je připravována druhá novela vyhlášky č. 671/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách, ve znění pozdějších předpisů. Přílohou je návrh zaslaný do vnějšího připomínkového řízení.

Ke stažení zde:navrh_2novely_v_671_04_pro_VPR.doc navrh_2novely_v_671_04_pro_VPR.doc (60,00 KB)


Návrh

Vyhláška

……

ze dne … 2007,

kterou se mění vyhláška č. 671/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách,


Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle § 64 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon):


Čl. 1

Vyhláška č. 671/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách, se mění takto:

1. V § 3 odst. 3 se slova „první pracovní den“ zrušují.

2. V § 3 odst. 4 se slova „první pracovní den“ zrušují.

3. V § 3 odstavec 5 zní:

„Přijímací zkoušky v prvním kole přijímacího řízení do jiné než denní formy vzdělávání, do nástavbového studia, zkráceného studia pro získání středního vzdělání s výučním listem a zkráceného studia pro získání středního vzdělání s maturitní zkouškou, pokud jsou ředitelem školy stanoveny, se konají v pracovním dni v týdnu, který následuje po týdnu, ve kterém se mohou konat přijímací zkoušky podle odstavce 3 věta první, talentové zkoušky v pracovním dni v týdnu, který následuje po týdnu podle odstavce 4.“.


Čl. 2

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.



Ministryně:



Odůvodnění

1. Obecná část


Návrh předkládané vyhlášky je zpracován v návaznosti na řešení mimořádného souběhu termínu v roce 2008 pro konání přijímací zkoušky na den 21. dubna, stanoveného na základě § 3 odst. 3 novelizované vyhlášky a dny náboženského svátku, ve kterých se ji věřící nemohou zúčastnit. Tím by mohlo dojít v příštím roce k omezení práv daných Listinou základních práv a svobod. K tomuto souběhu dochází od roku 1992 poprvé a do roku 2015 nenastane. Navrhuje se proto termín ve vyhlášce upřesnit.

Hospodářský ani finanční dopad této vyhlášky na státní rozpočet ani na jiné veřejné rozpočty se tedy oproti dnešnímu stavu nezmění. Přímé sociální dopady a dopady na životní prostředí vyhláška nemá.

Právní vztahy, které jsou přímým předmětem navrhované úpravy, nejsou přímo regulovány sekundárním právem ES a spadají tedy do legislativní kompetence členských států. Návrh vyhlášky nezapracovává do právního řádu České republiky právo ES.

Platnost navržené vyhlášky se navrhuje dnem jejího vyhlášení o kterém se předpokládá, že k němu dojde před koncem roku 2007 tak, aby navržená změna platila pro přijímací zkoušky konané ve školním roce 2007/2008.

2. Zvláštní část

K Čl. 1 bodu 1 až 3 – Navrhuje se upřesnění vyhlášky č. 671/2004 Sb., konkrétně zrušení pevně stanovených termínů v § 3. Stanovením termínu přijímací zkoušky na období posledního týdne místo pevně stanoveného dne (zahájení v pondělí s možností jejího prodloužení podle § 3 odst. 6 vyhlášky na dny následující) se vytváří možnost ji zahájit jiný den v případě, že by hrozil souběh termínu náboženského svátku a přijímací zkoušky (jako je tomu podle současného znění v roce 2008). V působnosti ředitele školy přitom zůstává podle § 3 odst. 6 vyhlášky, aby informoval příslušné uchazeče v rámci pozvánky o dni a hodině zahájení přijímací zkoušky (pro prvé kolo přijímacího řízení nejpozději 14 dní předem). V souvislosti s touto úpravou se sjednocuje i postup pro konání talentové zkoušky v pravomoci ředitele.

V případě schválení novely § 61 školského zákona projednávané v rámci sněmovního tisku 227/2007 (týká se zrušení přijímacího řízení pro vyšší stupeň víceletých gymnázií), doplnil by se návrh o zrušení poslední věty v § 3 odst. 3 z důvodu sladění prováděcího předpisu se školským zákonem.

671

VYHLÁŠKA

ze dne 21. prosince 2004,

kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání
ve středních školách

(znění dotčených ustanovení se zapracovanými návrhy změn)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle § 64 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon):


§ 3

Průběh přijímacího řízení

(1) Ředitel školy nejpozději do konce října stanoví a zveřejní na veřejně přístupném místě v budově školy a způsobem umožňujícím dálkový přístup obory vzdělání s talentovou zkouškou a jejich formy vzdělávání, pro které vyhlašuje přijímací řízení.

(2) Ředitel školy nejpozději do konce ledna stanoví a zveřejní na veřejně přístupném místě v budově školy a způsobem umožňujícím dálkový přístup počet přijímaných uchazečů stanovený ředitelem pro přijímací řízení do příslušného oboru vzdělání a formy vzdělávání.

(3) Přijímací zkoušky v prvním kole přijímacího řízení, pokud jsou ředitelem školy stanoveny, se konají první pracovní den v posledním úplném kalendářním týdnu měsíce dubna s 5 pracovními dny. Přijímací zkoušky do vyššího stupně šestiletého gymnázia, popřípadě osmiletého gymnázia, se konají, pokud jsou ředitelem školy stanoveny, v prvním pracovním dni 2 týdny před termínem stanoveným ve větě prvé.

(4) Talentové zkoušky do oborů vzdělání s talentovou zkouškou v prvním kole přijímacího řízení se konají první pracovní den ve druhém úplném kalendářním týdnu měsíce ledna s 5 pracovními dny, talentové zkoušky v konzervatořích od 15. do 31. ledna v termínu stanoveném ředitelem příslušné školy.

(5) Přijímací zkoušky v prvním kole přijímacího řízení do jiné než denní formy vzdělávání, do nástavbového studia, zkráceného studia pro získání středního vzdělání s výučním listem a zkráceného studia pro získání středního vzdělání s maturitní zkouškou, pokud jsou ředitelem školy stanoveny, se konají 7 dní po termínu v pracovním dni v týdnu, který následuje po týdnu, ve kterém se mohou konat přijímací zkoušky podle odstavce odstavci 3 věta první, talentové zkoušky v termínu v pracovním dni v týdnu, který následuje po týdnu podle odstavce 4. Pokud tento den není pracovním dnem, konají se přijímací zkoušky nejbližší následující pracovní den.

(6) V odůvodněných případech může ředitel školy rozhodnout o prodloužení doby konání přijímacích nebo talentových zkoušek na pracovní dny, které bezprostředně následují po termínu stanoveném pro přijímací nebo talentovou zkoušku.

(7) Pozvánku k vykonání přijímací nebo talentové zkoušky v prvním kole zašle ředitel školy uchazeči nejpozději 14 dnů před jejím konáním, pro náhradní termín a pro další kola nejpozději 7 dnů před jejím konáním. Součástí pozvánky jsou informace o požadavcích k přijímací nebo talentové zkoušce stanovených ředitelem školy, předpokládaném počtu přijímaných uchazečů a kritériích přijímacího řízení.

(8) Uchazeči, který se pro vážné důvody k přijímací nebo talentové zkoušce v určeném termínu nedostaví a svoji neúčast řádně písemně omluví řediteli školy nejpozději do 3 dnů po termínu stanoveném pro přijímací nebo talentovou zkoušku, stanoví ředitel náhradní termín pro její vykonání tak, aby zkouška proběhla nejpozději do 1 měsíce od konání přijímací nebo talentové zkoušky.



MŠMT

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.