MŠMT: Martin Bursík představil plán na urychlené schválení operačních programů

Friday, November 23, 2007 ·

Místopředseda vlády Martin Bursík, který je dočasně pověřen vedením MŠMT, představil ve čtvrtek plán na odstranění nedostatků v přípravě Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Nutné kroky vyplynuly podle vicepremiéra z analýzy současného stavu. „Už když jsem přebíral řízení resortu, bylo mi jasné, že je nutné učinit celou řadu změn, včetně personálních,“ říká M. Bursík. „Myslím, že jsme připravili základní podmínky pro to, aby můj nástupce mohl převzít tuto část agendy v lepším stavu, než jsem ji přebíral já.“

Z čtvrtečního jednání na půdě ministerstva, jehož se zúčastnili také zástupci Rady pro výzkum a vývoj, České konference rektorů, Akademie věd, Hospodářské komory, krajů a dalších partnerů, vyplynula jednoznačná shoda na základních opatřeních vedoucích ke zrychlení příprav a následnému schválení OP VaVpI Evropskou komisí. V nejbližších dnech tak vzniknou expertní skupiny pro řešení klíčových otázek podpory výzkumu a vývoje v ČR. Těmito oblastmi jsou např. dlouhodobá finanční udržitelnost podporovaných projektů, alokace na jednotlivé prioritní osy a vhodných indikátorů plně odpovídajících zaměření operačního programu a zabezpečující maximální efektivitu vynakládaných prostředků. V neposlední řadě byl dohodnut postup sestavení indikativního seznamu tzv. velkých projektů (nad 50 mil. euro) mimo jiné s využitím přímých konzultací s předkladateli těchto projektů. 

Vicepremiér Bursík také informoval o předběžném projednání nově upraveného postupu se zástupci Generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku (DG Regio). Nic by tak nemělo bránit vytvoření silného konsensu na české straně a následnému rychlému schválení operačního programu v Bruselu. 

Změna spočívá v přístupu k vyjednávání s EK a způsobu komunikace s partnery na české straně. Nejdříve budou s EK projednány doposud nedořešené klíčové okruhy, a to ještě do konce roku 2007. Jednání s EK bude předcházet intenzivní dopracování problémových okruhů v rámci expertních skupin se zapojením partnerů operačního programu. Dopracování operačního programu v měsících lednu a únoru 2008 bude dokončeno obdobným způsobem i s využitím zkušeností z individuálních konzultací potenciálních předkladatelů velkých a dalších významných projektů.   

MŠMT má tak pro své záměry plnou podporu jak ze strany klíčových příjemců, tak ze strany sociálních a hospodářských partnerů. „Máme přesný a jasný harmonogram a ten se bude přísně dodržovat,“ dodává vicepremiér. 

Jedním z podstatných výsledků jednání je také dohoda se zástupcem krajů, hejtmanem Moravskoslezského kraje Evženem Tošenovským. Kraje jsou zprostředkujícím subjektem pro Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Podařilo se mj. vyřešit otázku vymezení environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty při poskytování podpory vzdělávacím institucím, která rozjezd programu dlouho zpomalovala.


MŠMT

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.