Konference o informační gramotnosti

Friday, November 9, 2007 ·

Informační gramotnost - vědomosti a dovednosti pro život je název konference, která se uskuteční 21. a 22. listopadu 2007 v Brně. Konference Informační gramotnost se bude konat 21. listopadu 2007 od 9.30 do 16.00 hodin v konferenčním sále Moravské zemské knihovny v Brně, Kounicova 65a, 601 87 Brno a její druhá, praktičtěji zaměřená část, bude probíhat 22. listopadu 2007 od 9.00 do 14.00 hodin v zasedací místnosti a konferenčním sále (pracovat budou dvě sekce). Na organizaci konference se podílí Moravská zemská knihovna, Národní institut pro další vzdělávání Praha – pracoviště Brno, Středisko služeb školám a Zařízení pro DVPP Brno a Klub školních knihoven SKIP. Konference je určena ředitelům středních i základních škol, vedoucím školních knihoven a informačních a studijních center škol i veřejným knihovnám.

Šestý ročník konference, která je akreditovaná MŠMT ČR v systému dalšího vzdělávání pedagogů, je zaměřený na cíle a první zkušenosti z realizace Rámcových vzdělávacích programů (Školních vzdělávacích programů), možnosti jejich propojení s činností informačních a studijních center škol (moderních školních knihoven připojených na internet) a na zhodnocení podpory a rozvoje informační a funkční gramotnosti v České republice. Bude také prezentována práce školních knihoven – informačních center různých typů škol a nový přístup k informačnímu vzdělávání v knihovnách. Zaměříme se na možnosti, které poskytuje v této oblasti školský zákon, RVP, Strategie celoživotního učení České republiky, legislativa a mezinárodní doporučení.

Prostřednictvím referátů odborníků a prezentací činnosti informačních a studijních center škol chtějí organizátoři poskytnout účastníkům ucelenou informaci o problematice informační gramotnosti a její přímé vazbě na výuku a prostředí škol. Záměrem 6. ročníku konference je ukázat kvalitativní i kvantitativní posun v praxi, ve výuce a v činnosti školních knihoven, v jejich službách a ve vytváření informační a tvůrčí atmosféry škol. Chceme prezentovat, jak může podporovat vyučovací proces školy  moderní a odpovídajícím způsobem vybavená  (personálně a technicky) knihovna, která plní funkce informačního a studijního centra školy. Požadavek vytvoření takto fungujícího informačního centra, tvořeného knihovnou vybavenou informačními technologiemi a propojenou s počítačovou učebnou, s prostorem vhodným ke studiu a práci s nejrůznějšími zdroji informací je zcela reálný a vysoce aktuální. Probíhá intenzívní počítačové vzdělávání pedagogů (pro žáky jsou počítače a práce s nimi samozřejmostí). Je tedy nezbytné posunout požadavky dále, od počítačové gramotnosti ke gramotnosti funkční a informační, tedy k základu práce s IT „přidat“ dovednosti, schopnosti, kompetence pro efektivní a relevantní práci s informacemi.

Většina evropských zemí se shodla na tom, že dnešní lidé potřebují být připraveni na profesní i osobní život a proto je nutné připravit je na celoživotní učení.

Srdečně Vás na dvoudenní konferenci zveme. Byli bychom velmi rádi, kdybyste se a námi podělili o Vaše zkušenosti.

Přihlášky i připomínky zasílejte prosím na adresu: Mgr. Jana Nejezchlebová, oddělení knihovnictví, Moravská zemská knihovna, Kounicova 65a, 601 87 Brno. Tel : 541 646 125, e- mail: jananej@mzk.cz, http://www.mzk.cz .

Termín: do 16. 11. 2007 (můžete se ozvat i po tomto termínu). Na Vaši adresu Vám zašleme organizační pokyny, program konference a pozvánku.

Vložné na konferenci: 300,- Kč (oba dva dny).



press

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.