Josef Duhajský: „Ulovte“ s dětmi další kometu

Monday, November 5, 2007 ·

Nevím, jaké počasí bude v tomto týdnu ani v těch následujících, ale pokud vám bude jenom trochu přát, zkuste s vašimi žáky na večerní obloze najít kometu 17P Holmes, která v závěru října na nebi nečekaně zjasnila, a to tak, že je v těchto dnech viditelná i pouhým okem.

Večerní dobu jsem zdůraznil hlavně proto, že neočekávám, že byste měli u vás ve škole podmínky na to, abyste se scházeli se školními dětmi po půlnoci či nad ránem, i když i v této době je na naší obloze pozorovatelná.

Kometa 17P Holmes prošla totiž 24. října tohoto roku výrazným zjasněním (outburstem) a naleznete ji v souhvězdí Persea, takže u nás prakticky nezapadá.

Kometa se jeví jako nová hvězda viditelná v posledních dnech i pouhým okem. Oproti ostatním hvězdám bude mít postupem času mlhavější vzhled. Pokud s dětmi vyrazíte na „lov“ komety, ozbrojte se alespoň triedrem. Nečekejte však raději žádnou vlasatici, v triedru by vám měla kometa připomínat planetární kotouček s rozmazaným okrajem.

Je zajímavé, že fyzikální procesy zodpovědné za zjasnění komet ve velkých vzdálenostech od Slunce nejsou doposud dobře známy. Předpokládá se však, že nejpravděpodobnější příčinou je odlomení nebo zhroucení části jádra, při kterém se do okolního prostoru odvrhne velké množství především prachových částic. Následně může dojít k odhalení nevyčerpaných ložisek ledu, která byla do té doby skryta pod povrchem. To může vést (přes relativně velkou aktuální vzdálenost komety – v našem případě to je 2.4 astronomické jednotky od Slunce) k velmi výraznému zjasnění. Dost nepravděpodobným scénářem je naopak srážka s jiným malým tělesem, která by nevedla k větším následkům, než jak tomu bylo v případě komety 9P/Tempel a mise Deep Impact v roce 2005, kdy se střet s 400 kg vážícím projektilem při rychlosti 10 km/s projevil pro pozemského pozorovatele nepatrným a krátkodobým zjasněním. Vzhledem k tomu, že kometa 17P/Holmes podobný outburst v minulosti již prodělala (a také jiným zdokumentovaným případům), lze usoudit, že jde pravděpodobně o „vývojovou vlastnost“ některých kometárních jader, kdy se s určitou periodou mohou zopakovat zjasnění o deset magnitud i více, aniž by došlo k destrukci samotného jádra.

Tyto a další informace, mapku uvedenou výše a odkazy na stránky s dalšími údaji o této kometě najdete v tiskovém prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR číslo 101 z 29. října 2007.

Přidám vám k nim ještě raději jednu mapku, pro laiky možná trochu přehlednější, kterou najdete na webu OSEL.CZ. Příslušný článek by mohl případným zájemcům o kometu taktéž stát za přečtení.

Lze ještě doporučit např. přečtení článku Jasná kometa Holmes na webu Instantní astronomické noviny, sledování webů www.astro.cz nebo www.komety.cz, odkud pochází následující mapka, a dalších astronomických webů.

Pevně však věřím, že pokud se vám podaří v některém z vašich žáků probudit opravdový zájem o dění na obloze, jistě si potřebné informace úspěšně najde na internetu sám.

Kometou se můžete kochat i u počítače, fotogalerii komety Holmes najdete zde. I když jsou počítačové obrázky mnohem dokonalejší než to, co spatříte na obloze vlastníma očima přímo nebo v dalekohledu, zážitek živého pozorování nenahradí. Nezbývá tedy než popřát do dalších dnů vhodné počasí, příjemné zážitky pod noční oblohou a úspěšný lov.



Josef Duhajský

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.