Josef Duhajský: Kam v Česku na interaktivní výstavu?

středa 21. listopadu 2007 ·

Nedělám si nárok na to, že vám poskytnu vyčerpávající ucelený přehled o interaktivních výstavách v Čechách a na Moravě, ale pokusím se, aby vám můj internetový průzkum kromě témat k zamyšlení přinesl i nějakou inspiraci do výuky.

Vzpomínka na fascinaci světlem 

O této výstavě tu psal před pár dny kolega Sárközi. Sdílím stejný názor jako on na to, že by nebylo marné mít tuhle expozici v Praze nastálo. Jak mi ale sdělili pořadatelé hned první den výstavy ve čtvrtek 1. listopadu, kdy proběhl Den pro učitele, už v pátek 9. listopadu se výstava měla stěhovat do Varšavy. Pořadatelů bych se navíc rád zastal. Soudím, že dělali, co mohli, a v rámci možností se snažili účastníky s jednotlivými exponáty seznámit, jak nejlépe to šlo. Kolegové učitelé udělali chybu, že na zmíněný Den pro učitele nedorazili, protože kromě ideálního seznámení s exponáty ve skupinkách po pěti jsme obdrželi navíc ještě laserové ukazovátko se soupravou EduKit (viz průvodce výstavou: http://fol.pals.cas.cz/ke_stazeni/pruvodce.pdf) a vyslechli přednášku Ing. Milana Řípy „Světlo na konci tunelu“ o termojaderné fúzi. První den jsem absolvoval výstavu i se studenty naší školy a ti si to též velmi pochvalovali. Chápu ale, že v dalších dnech při velkém návalu jste asi byli spokojeni méně.  

Tato výstava mě přivedla k pátrání po jiných interaktivních expozicích v naší republice: 

Interaktivní muzea 

iQpark (http://www.iqpark.cz/cs/) 

iQpark je interaktivním zábavně naučným centrem situovaným do bývalé budovy  Státního výzkumného ústavu textilního v Liberci, který je součástí komplexu Centrum Babylon . Je prvním svého druhu v České republice. Základní prostředky vzdělávacího a poznávacího procesu jsou herní a zábavné interaktivní pomůcky. Vznikal po vzoru světových „sciencecenters“ a čerpá z jimi ověřených konceptů, které nenucenouformou nabízejí výuku a poznávání prostřednictvím interaktivních zábavních prvků (škola hrou). Zahrnuje více než sto interaktivních exponátů. Základními požadavky na exponáty jsou interaktivnost, edukativnost, zábavnost,a atraktivnost.“ 

Podle informací zástupce iQparku během jeho prezentace v Kyjově na semináři Heuréky soudím, že se nabídka tohoto centra stále zlepšuje, ale pokud to nemáte do Liberce daleko, bude lepší, když se tam podíváte a posoudíte sami.

Techmania (http://www.techmania.cz/) 

Společnost ŠKODA HOLDING a. s. a Západočeská univerzita v Plzni založily obecně prospěšnou společnost Regionální technické muzeum o. p. s. se záměrem vybudovat v Plzni v areálu průmyslového závodu Škoda moderní interaktivní muzeum (ve světě označované jako science center).“ 

Na projekt Techmania jsem narazil v souvislosti s modelem sluneční soustavy (Pouť k planetám). Opět nejsem s to posoudit, jak se bude tento projekt vyvíjet, ale pokud jste z Plzně nebo okolí, můžete to sledovat lépe než já. 

„Sny“ Jiřího Dolejšího (http://www-ucjf.troja.mff.cuni.cz/~dolejsi/dolejsi.html)  

Z následujících článků Interaktivní centrum poznání aneb poučná a hravá expozice v NTMNávrh koncepce interaktivní expozice Labyrint v Ostravě dr. Jiřího Dolejšího mi není jasné, zda se mu jeho „sny“ o interaktivní expozici podaří zrealizovat, ale doufám, že ano. Někdy zejmě dobré nápady nestačí a chce to především peníze. Ale ať už by podobná expozice vznikla v Praze nebo Ostravě, jistě by to bylo užitečné pro děti i pro učitele.  

Výstava Orbis pictus (http://www.pampaedia.cz/cz/)  

Expozice ORBIS PICTUS aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie rozvíjí představivost a fantazii prostřednictvím interaktivních zvukových, optických a pohybových objektů a instalací.“ 

Připadá mi, že na internetu funguje slovo „interaktivní“ jako zaklínadlo, obzvlášť jde-li o vzdělání. Rozhodně však značné množství odkazů směřovalo k výstavě Orbis pictus, která byla představena v roce 2007 v Praze, Brně, Kroměříži a Opavě a v listopadu se odstěhovala do Itálie. Byl o ni velký zájem a to je určitě další důvod, proč by se interaktivní expozice měly podporovat. 

To si zřejmě začínají uvědomovat i klasická muzea: 

Interaktivní expozice v muzeích 

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě nabízí až do 25. listopadu interaktivní výstavu pro děti „O hračkách, hrách a hraní“. Interativní výstava „Středověk na Vraclavi“ v tomto muzeu bohužel už skončila 26. srpna tohoto roku. 

Interaktivní výstava ze sbírek VM v Šumperku a zámku  ve Velkých Losinách, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet dobové oblečení a doplňky „Řekni mi zrcadlo… aneb hygiena a krášlení v minulosti“, je přístupná od 12.10. 2007 do 31.1. 2008 v muzeu Mohelnice. Muzeum Benátky nad Jizerou nabízí speciální Interaktivní program – středověk a páni z Dražic, muzeum Českého ráje v Turnově novou interaktivní expozici. Ve výstavní chodbě Muzea hry v Jičíně proběhla o prázdninách interaktivní výstava pro všechny generace Hůl do vody ponořená zdá se býti nalomená (mladí, znalí digitálních technologií, nevěřili svým očím, jakými školními pomůckami byli školeni jejich rodiče a ti si s nostalgií zavzpomínali na fyzikální a jiné pokusy prováděné ve škamnách obestavěných skříněmi s vycpaninami, chemikáliemi, sbírkami kamenů i motýlů…). Je to jistě inspirativní námět i pro leckterou školu. Městské muzeum a galerie Polička pro vás připravilo interaktivní výstavu Od doby kamenné do doby slovanských hradišť, kterou můžete navštívit do 23. prosince tohoto roku.  

Interaktivní výstavy pro školy 

Projektu ENTER Národního technického muzea jsem se na stránkách České školy už věnoval. Na vybraných tématech chtějí jeho tvůrci žákům a studentům hravou formou prezentovat poznatky z oborů optika, elektřina, pohyb (mechanismy), akustika, astronomie, historie, chemie, ekologie, informační a komunikační technologie a ze zeměpisu. Jeho cílovou skupinou jsou bohužel pouze žáci druhého stupně pražských škol. Interaktivní výstavy nabízí klub Ámos v Ostravě. Zde mě zaujalo, že v rámci jedné výstavy můžete prolézat krtčí chodbou, ale vy si pochopitelně v případě zájmu vyberte podle svého gusta. Q-klub Příbram nabízí interaktivní výstavu „Co s volným časem“ pro příbramské školy. Myslím však, že i školy mimo Příbram by se dokázaly v případě zájmu s organizátory této výstavy domluvit. Na slovenském webu Schola Ludus je nabídka čtyř interaktivních výstav. Článek Interaktivní výstava jednoduchých fyzikálních pomůcek „Vědecká hračka+“ ve Velkém Meziříčí na webové adrese http://www.cscasfyz.fzu.cz/2006/04/260.html svědčí o tom, že tuto nabídku lze využít i v Čechách, a navíc jsou zde uvedené informace další možnou inspirací pro školy, které by chtěly uspořádat podobnou výstavu ve svých prostorách. 

Problém interaktivních expozic pěkně vystihuje dr. Jiří Dolejší v prvním z jeho článků uvedených výše:

Za důležitou otázku považujeme bezpečnost nejen exponátů, ale i návštěvníků. Předpokládám, že je potřeba navrhovat exponáty bezpečné i pro zcela pitomého a nezodpovědného návštěvníka, a není jednoduché tomuto požadavku vyhovět. Další aspekt interaktivní expozice, totiž vykrádání návštěvníky, je také problematický a patrně až zkušenosti s pilotní expozicí jednoznačně ukáží, jak je vážný.“ 

Nechci vás touto citací od případné vlastní expozice odradit, ale bylo by dobré, abyste při její případné realizaci mysleli i na tyhle věci. Ostatně pokud učíte, víte, co některé děti dovedou. 

Stavebnice Merkur 

A ještě místo závěru přidám pozvánku na výstavu Technikou k rozvoji do Muzea stavebnice Merkur v Polici nad Metují, která proběhne 23.–30. 11. 2007. Nevím, jak moc je interaktivní, ale jistě nás není málo, kdo si na tuto stavebnici s nostalgií vzpomeneme. 

Přeji vám mnoho interaktivních zážitků.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.