Josef Duhajský: FyzWeb mění podobu

Thursday, November 8, 2007 ·

Na stránkách České školy jsem si FyzWeb bral do úst už vícekrát, přesto bych si dovolil ho zde opět připomenout a pochválit.

Předpokládám, že většina kolegů vyučujících fyziku FyzWeb zná. Pokud ne, vřele doporučuji webovou adresu http://fyzweb.cuni.cz/ důkladně prozkoumat. Možná však i pravidelným návštěvníkům FyzWebu uniklo, že tvůrci tohoto webu připravují novou strukturu tohoto serveru. 

Nový FyzWeb můžete sledovat na http://fyzweb.cuni.cz/new/. Klepnutím na tento odkaz se dostanete do novinek: 

Máte-li zájem o upozorňování na nové věci na FyzWebu mailem (viz obrázek), po vyplnění formuláře můžete očekávat, že vám budou chodit  e-maily obdobného znění: 

V druhé polovině října přibyly na FyzWebu tyto položky: 
 
KALENDÁŘ 
http://fyzweb.cuni.cz/new/novinky 
nyní obsahuje 82 upoutávek na plánované fyzikální akce 
 
 
ČLÁNKY 
 
 - Jak funguje rychlovarná konvice 
 (
http://fyzweb.cuni.cz/new/clanky/index.php?id=91
 
ODPOVEDNA 
http://fyzweb.cuni.cz/new/odpovedna 
přibylo 5 nových odpovědí, namátkou jmenujme: 
 - Nespojitost času 
 - Priority matematických operátorů 
 - Poloha a energie v kvantové mechanice 
 - Curieova tepota 
 - Sčítání hmotností 
 
 
Jak je vidět, druhá polovina října byla na FyzWebu co do množství nově  
publikovaných informací poněkud slabší, pokusíme se to v listopadu napravit.  
Radost z poznání nejen při pročítání FyzWebu Vám za redakční tým přeje 
 
Mgr. Jakub Jermář 
jakub.jermar@mff.cuni.cz 
KDF MFF UK 
http://kdf.mff.cuni.cz 

Z další nabídky bych připomněl Odpovědnu, která mě nepřestává fascinovat, neboť v žákovském věku jsem měl spoustu otázek a nevěděl, kde na ně hledat odpovědi. Jak těm dnešním dětem závidím! Pochopitelně ji můžete využít i jako učitelé. V obsáhlém kalendáři můžete vyhledávat podle krajů. Z množství pokusů bych upozornil na reedici materiálu Michaely Křížové Bizarní krámy, které si můžete vyrobit v kuchyni, Pokusy mladých debrujárů a připomněl Videopokusy. Z článků uvedu pouze jeden: Jak funguje rychlovarná konvice. V tomto textu najdete nejen vysvětlení, jak varná konvice funguje, ale můžete ho použít i k měření účinnosti. Máte v něm připraveny i pracovní listy. Jestli se při zpracování tohoto měření dostanete s žáky i k ekologii, je na vás.    

V nové verzi FyzWebu je toho určitě mnohem víc, co byste mohli využít, a to nejen v hodinách fyziky. A samozřejmě nezapomínejme ani na verzi starou. Ostatně podívejte se a posuďte sami. Ale doufám, že nejen za sebe mohu tento web na stránkách České školy znovu pochválit a jeho tvůrcům poděkovat.



Josef Duhajský

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.