Jitka Šulcová: Stávka - právník radí

pátek 30. listopadu 2007 ·

Otázky a odpovědi k problematice stávky ve školách: Může stávkovat ředitel a jeho zástupci? Je stávkující povinen být přítomen na pracovišti v den stávky? Jak postupovat při vyhlášení stávky v případě, kdy na škole není ZOOS? Může ředitel zakázat zaměstnanci stávku? Mají učitelé např. ZUŠ a ostatní pedagogové, kteří mají platící žáky, právo stávkovat a za jakých podmínek?

Na naší škole nemáme odbory, zajímalo by nás, zda se můžeme zúčastnit plánované stávky. Bylo  nám řečeno, že když nemáme odbory, můžeme se připojit pouze formálně, tzn., že výuka bude probíhat normálně. Děkujeme za odpověď.

Právo na stávku za jiné hospodářské a sociální zájmy je  zaručeno Listinou základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR a není omezeno na určitou skupinu zaměstnanců. K stávce se mohou připojit zaměstnanci škol a školských zařízení na kterých působí odbory i těch na nichž odborová organizace nepůsobí, přičemž mohou při organizování stávky přiměřeně využít postup doporučený základním organizacím ČMOS pracovníků školství. Znamená to zejména svolat zaměstnance a projednat zapojení do stávky ustanovit stávkový výbor, který bude zastupovat účastníky stávky oznámit písemně alespoň 3 dny předem zaměstnavateli, kdy bude stávka zahájena, dobu jejího trvání, důvody a cíle stávky a jména členů stávkového výboru nebo kontaktní osoby, kteří jsou oprávněni zastupovat účastníky stávky
vyhotovit jmenný seznam zaměstnanců účastnících se stávky a předat ho pro účely řádné výplaty zaměstnavateli oznámit zaměstnavateli písemně bez zbytečného odkladu ukončení stávky.

Upozorňujeme, že stávkou se rozumí organizované přerušení výkonu práce pro zaměstnavatele,  nikoliv vyslovení solidarity se stávkujícími. Za  přerušení práce z důvodů účasti na stávce nelze tedy např. považovat čerpání dovolené nebo náhradního volna.

Jak nenapadnutelně provést organizaci stávky v mateřské škole, zejména jak řešit odlišnou dobu provozu MŠ od ZŠ, specifika mateřských škol daná legislativou ohledně zajištění dozoru nad dětmi a skutečnost, že rodiče žádají z důvodu platby úplaty provoz bez omezení.

Právo na stávku  za jiné hospodářské a sociální zájmy je zaručeno Listinou základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR ale pravidla pro její organizaci nejsou upravena žádným právním předpisem. Pracovníci mateřské školy stejně jako jiní zaměstnanci mají zaměstnavatelem určenou pracovní dobu (doba přímé pedagogické činnosti a prací souvisejících s touto činností) a začátek a konec pracovní směny, viz § 81 zákoníku práce. Budou-li se účastnit stávky, znamená to, že v pracovní době přeruší výkon práce pro zaměstnavatele, tzn. že  pedagogičtí pracovníci nebudou vykonávat ani přímou pedagogickou činnost ani práce související s touto činností. Organizaci a podmínky provozu mateřské školy stanovuje ředitelka školy. Tato povinnost se vztahuje i na dobu stávky. Ředitelka školy nemůže zaměstnancům školy stávku zakázat ani je za účast ve stávce postihovat neboť se nejedná o protiprávní jednání. Je v pravomoci ředitelky přijmout organizační  opatření buď k uzavření mateřské školy po dobu stávky nebo k omezení jejího provozu za předpokladu, že zajistí bezpečnost a ochranu zdraví dětí i zaměstnanců. Služby, které mateřská škola dětem poskytuje za úplatu a z důvodu stávky poskytnuty nebudou, nelze,  dle našeho názoru, plátcům účtovat. Postup ředitelky vůči zákonným zástupcům dětí bude v tomto případě stejný jako v případech, kdy je mateřská škola z mimořádných důvodů uzavřena.

Může stávkovat ředitel a jeho zástupci?

Právo na stávku je zaručeno Listinou základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku. Právo stávkovat mají všichni zaměstnanci ve školství bez ohledu na  jejich funkční zařazení u zaměstnavatele. Ředitel a jeho zástupci jsou též zaměstnanci právnické osoby vykonávající činnost školy a tudíž mají právo stávkovat a stávky se zúčastnit.

Je stávkující povinen být přítomen na pracovišti v den stávky?

Problematika přítomnosti či nepřítomnosti stávkujících zaměstnanců na pracovišti během stávky není řešena žádným závazným právním předpisem. Zcela nepochybně nevzniká zaměstnanci povinnost být přítomen na pracovišti v době, kdy není povinnost pracovat, tedy v daném případě při překážce v práci, která způsobuje omluvenou nepřítomnost v práci. Pokud se ale zaměstnanci se zaměstnavatelem dohodnou o možnosti určitou dobu během stávky na pracovišti setrvat, nejde podle našeho názoru o žádné protiprávní jednání.

Je prý věcí odborů informovat rodičovskou veřejnost o stávce, a to „z vlastní kapsy“ na vlastní náklady? Ve škole se prý nemůže nic kopírovat, protože rodiče za kopírování platí a zřizovatel by na toto mohl poukázat?

Stávku organizuje odborová organizace. Je v jejím zájmu, aby informovala veřejnost, tj. i rodičovskou veřejnost o důvodech stávky a vyzvala je k podpoře oprávněných požadavků školství.

Ale nejde o žádnou povinnost vyplývající z právních předpisů. V právním výkladu stávky zpracovaném ČMOS PŠ se doporučuje, aby vedení školy informovalo rodiče o přerušení provozu školy z důvodu stávky.

Stávka za jiné hospodářské a sociální zájmy je realizací práva zaměstnanců zaručeného Listinou základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku. Odborová organizace jako zástupce zaměstnanců je oprávněna zorganizovat stávku. Podle § 277 zák. práce je zaměstnavatel povinen vytvořit odborové organizaci podmínky pro řádný výkon její činnosti, zejména jí poskytovat podle svých provozních možností v přiměřeném rozsahu místnosti s nezbytným vybavením, hradil nezbytné náklady na údržbu a technický provoz a náklady na potřebné podklady.

Organizování stávky je jednou z činností odborové organizace a ta může k tomuto účelu využít vybavení, které jí zajistil zaměstnavatel pro její činnost, např. rozmnožovací techniku.

Kuchařky se chtějí připojit ke stávce, ale pan ředitel nám tvrdí, že nemohou jít do stávky, protože má nasmlouvané obědy pro jiné strávníky a říká, že jim musí doplatit oběd nad smluvenou cenu. Tuto částku bude žádat po odborech.

Stávka za jiné hospodářské a sociální zájmy je legální stávkou,  nikoliv protiprávním jednáním. Absence z důvodu účasti na takové stávce je omluvenou nepřítomností v práci,  za kterou zaměstnancům účastnícím se stávky nenáleží plat ani jeho náhrada. Povinnost zajistit obědy pro strávníky školní jídelny, která je součástí školy má, dle našeho názoru, škola pokud je školní jídelna v provozu. Vzhledem k tomu, že se jedná o placenou službu, znamená to, že služba neposkytnutá nebude strávníky škole hrazena. Důvodů k přerušení provozu školní jídelny může být řada a jedním z nich může být např. i stávka jejich zaměstnanců. Jedná se o důvod předvídaný právním předpisem, tj. čl. 27 odst. 4 Listiny základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR, v němž je právo na stávku zakotveno a ve výkonu tohoto práva nejsou zaměstnanci škol a školských zařízení nijak omezeni. Způsob, jakým bude ředitel školy informovat strávníky o omezení nebo přerušení provozu školní jídelny, je zcela v jeho pravomoci. Není však dán právní důvod, aby se škola či strávníci domáhali Vámi uváděných náhrad vůči odborové organizaci; k žádnému porušení právní povinnosti z její strany totiž nedošlo. V této souvislosti Vás odkazujeme na webové stránky ČMOS pracovníků školství, které se problematice stávky podrobně věnují.

Mohou se pracovníci ZUŠ připojit ke stávce v době od 8 do 13 hodin, tj. v části pracovní doby, ve které pedagogičtí pracovníci konají práce související s přímou pedagogickou činností?

Stávka je organizované přerušení práce konané zaměstnancem pro zaměstnavatele v pracovní době. Účast zaměstnance ve stávce je překážkou v práci a zároveň omluvenou nepřítomností v práci,  za kterou zaměstnanci nenáleží plat ani náhrada platu. Je zcela na rozhodnutí zaměstnanců, zda se ke stávce připojí v plném rozsahu nebo zčásti. Vzhledem k tomu, že pracovní doba pedagogických pracovníků se skládá z přímé pedagogické činnosti a prací s touto činností souvisejících a obě části jsou konány zaměstnanci v zaměstnavatelem rozvržené pracovní době, není přerušení výkonu prací souvisejících z důvodu účasti ve stávce výkonem práce a za dobu stávky Vám tedy nebude náležet plat. Doporučujeme Vaší pozornosti webové stránky ČMOS pracovníků školství, zabývající se uvedenou problematikou.

Jak postupovat při vyhlášení stávky v případě, kdy na škole není ZOOS?

Pravidla pro stávku za jiné hospodářské a sociální zájmy na rozdíl od stávky ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy nejsou upravena žádným obecně závazným právním předpisem. Rozhodnou-li se zaměstnanci zaměstnavatele u kterého nepůsobí odborová organizace, např. na neformálním shromáždění, využít svého ústavního práva na stávku, je třeba oznámit předem nejlépe písemně tuto skutečnost zaměstnavateli. Měli by si určit zástupce oprávněné jednat jejich jménem se zaměstnavatelem a pro další postup ve věci vyhlášení stávky na pracovišti mohou využívat  informace a materiály zveřejněné na webových stránkách ČMOS.

Pro realizaci rozhodnutí zaměstnanců stávkovat za jiné hospodářské a sociální zájmy je irelevantní názor zaměstnavatele na stávku. Ředitel školy nemůže zaměstnancům zakázat stávkovat ani zaměstnance v této souvislosti postihovat za porušení povinností vyplývajících z pracovního poměru, ale protože je odpovědný za organizaci a provoz školy,  musí přijmout odpovídající opatření související s případným omezením nebo přerušením provozu školy či školského zařízení.

Musí zaměstnanec za den ve stávce platit zdravotní a sociální pojištění? Musí ho zaměstnavatel vyžadovat od zaměstnance?

Účast zaměstnance ve stávce je omluvenou nepřítomností v práci za kterou zaměstnanci nenáleží plat. Zdravotní a sociální pojištění se hradí i za dobu, kdy z důvodu účasti na stávce zaměstnanec nemá započitatelný příjem. Dle § 9 odst. 3 zákona č. 48/1997 Sb., v platném znění, se může zaměstnanec zavázat písemnou smlouvou zaměstnavateli, že zaměstnavateli zaplatí zcela nebo zčásti částku odpovídající pojistnému, které za zaměstnance má zaměstnavatel hradit v době, kdy poskytl zaměstnanci pracovní volno bez náhrady platu. Uvedená možnost má z hlediska zaměstnance význam v případě,  kdy žádá o „nenárokové“ neplacené volno. Stávka takovým případem není. Pojistné na sociální zabezpečení, které hradí zaměstnanec mu zaměstnavatel sráží z příjmu. Pojistné na sociální zabezpečení zaměstnavatel nesrazí zaměstnanci pouze v případě, že by zaměstnanec neměl započitatelný příjem po celý měsíc.
Podrobněji viz právní výklad stávky na webových stránkách ČMOS PŠ.

Může zřizovatel zakázat řediteli uzavřít v případě stávky školu?

Škola je právnická osoba jejímž jménem jedná ředitel. Zřizovatel není nadřízeným orgánem školy a je oprávněn při zajišťování vzdělávání a školských služeb postupovat v mezích působnosti určené zákonem č. 561/2004 Sb., v platném znění. Není oprávněn určit řediteli jak má  rozhodovat o podmínkách provozu školy v době stávky zaměstnanců školy.

Může ředitel zakázat zaměstnanci stávku?

Právo na stávku je zaručeno Listinou základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR a proto zaměstnavatel nemůže zakázat zaměstnanci účast na stávce. Takový zákaz nemusí zaměstnanec respektovat, protože je dán v rozporu s právními předpisy.

Musí být zaměstnanci v případě stávky na pracovišti?

Stávkou se rozumí organizované částečné nebo úplné přerušení práce. Účast zaměstnance ve stávce je omluvenou nepřítomností v práci za kterou zaměstnanci nenáleží plat. Problematika přítomnosti nebo nepřítomnosti stávkujících zaměstnanců na pracovišti během stávky není řešena žádným obecně závazným právním předpisem. Dle našeho názoru nepřítomnost stávkujícího zaměstnance na pracovišti v době stávky není protiprávním jednáním, protože jeho přítomnost  zákon nevyžaduje, viz § 78 odst. 1 písm. c)  a § 81 odst. 3 zákoníku práce.

Mají učitelé např. ZUŠ a ostatní pedagogové, kteří mají platící žáky, právo stávkovat a za jakých podmínek?

Právo na stávku je zaručeno čl. 27 odst. 4 Listiny základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky. Účast zaměstnance na stávce je tedy  realizací ústavního práva a je omluvenou nepřítomností v práci a zároveň překážkou v práci,  za kterou zaměstnanci nenáleží plat ani náhrada platu. Stávkou se rozumí organizované částečné nebo úplné přerušení práce a nelze tedy dobu stávky tzv. napracovávat v předem dohodnuté nebo jinak určené době. Fakt, že škola či školské zařízení poskytuje přímou pedagogickou činnost za úplatu je pro realizaci práva na stávku  jejími zaměstnanci irelevantní. Dle našeho názoru podmínky provozu školy stanovuje ředitel a je jeho věcí, aby zajistil informovanost zákonných zástupců žáků o omezení či přerušení provozu školy v době stávky. Podle našeho názoru není ani vyloučena možnost, aby ředitel školy stanovil způsob řešení pro případy, kdy škola neposkytuje placené služby ve stanoveném rozsahu z důvodu právně uznaných překážek v práci na straně zaměstnanců. Podrobněji viz právní výklad stávky, zveřejněný na webových stránkách ČMOS PŠ.



Jitka Šulcová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.