Jan Wagner: Zmatečná zpráva ČTK a vystoupení Evy Bartoňové o dotaci na internet

čtvrtek 1. listopadu 2007 ·

Ve středečním Dobrém ránu ČT 1 vystoupila s optimistickým prohlášením Eva Bartoňová, která je dočasně pověřena řízením ministerstva školstvím. Na toto vystoupení navázala odpolední zpráva ČTK i prohlášení MŠMT, které celou causu rovněž podivně zamlžují.

Nejprve si zopakujme fakta: v létě 2004 Grossova vláda odsouhlasila vyčlenění 1 miliardy ročně na podporu ICT ve školách v programu SIPVZ v letech 2007-2010. Vloni na jaře Paroubkova vláda za asistence ministra financí Sobotky a ministryně školství Buzkové tuto miliardu do státního rozpočtu na rok 2007 nezahrnula. Topolánkovy vlády na této věci nic nezměnily a marné byly i snahy použít naSIPVZ alespoň několik stovek milionů z rozpočtové rezervy vlády. Od ledna do konce října pak zhruba polovina škol konzumovala připojení k Internetu od společnosti Telefonica O2 zdarma na základě údajné ústní dohody této společnosti s MŠMT. Teprve když se Telefonica O2 rozhodla školy odpojit k 31. říjnu, MŠMT uvolnilo pro školy v rámci rozvojového programu ve vzdělávání „Program na podporu pokrytí konektivity škol v rámci Státní informační politiky ve vzdělávání v roce 2007“ 70 milionů korun, tedy 7 procent původně plánované roční dotace naICT. O tom, kdy a jak MŠMT společnosti Telefonica O2 za desetiměsíční připojení 3500 škol zaplatí, se nyní už nemluví.

Zpráva ČTK uvádí:

Základní a střední školy by tak měly prostřednictvím krajů dostat do konce listopadu v průměru 10.500 korun. Kraje mohou zvážit potřeby jednotlivých škol a peníze rozdělit jinak, řekl dnes na ministerstvu školství novinářům náměstek Jindřich Kitzberger.

"Je to částka, která nepokryje všechny potřeby škol, ale může především menším školám pomoci," řekla Eva Bartoňová (ODS), která je dočasně řízením ministerstva pověřena. Školy mohou peníze využít například na připojení k internetu. Mnoho z nich totiž dosud využívalo hromadných služeb od společnosti Telefónica O2, které dnes končí. Ústavy, které už mají placení internetu zajištěné, mohou peníze využít například na nákup softwaru. (…)

Podle Bartoňové se školám podařilo s ukončením státních dotací na připojení k internetu vyrovnat dobře. Řekla, že s financováním informační politiky se ve státním rozpočtu na příští rok už nepočítá vůbec. Školy však prý na ni budou moci získat peníze z evropských fondů.

Jak může již dnes někdo tvrdit, že se školy s ukončením státních dotací vyrovnaly dobře?! Proces SIPVZ nastartovaný nešťastně v roce 2001 kontroverzním projektem Internet do škol byl nesmyslně a nesystémově přerušen či ukončen v okamžiku, kdy se konečně očekávalo úplné odstranění všech dosavadních deformací. V okamžiku možnosti výplaty normativu na žáka a přenesení rozhodování o jeho čerpání na školy v koordinaci s jejich ŠVP, přichází MŠMT s ohlupováním médií o holubu z ESF na střeše.

V prohlášení MŠMT se uvádí:

MŠMT uvolní z rezervního fondu částku 70 mil. Kč, která bude poskytnuta školám na úhradu jejich priorit v rámci Státní informační politiky ve vzdělávání (SIPVZ). Tyto prostředky budou v nejbližší době poskytnuty krajům jako účelově vázané právě pro oblast SIPVZ. Je na rozhodnutí samotných škol, jaké si zvolí priority, tedy zda prostředky využijí na úhradu připojení k internetu či např. na nákup softwaru.

Škola podle rozvojového programu nemá na dotaci nárok a může dostat 0-20000 Kč, na tu nulu bude skutečně obtížně volit priority.

V prohlášení MŠMT se dále uvádí:

K uvolnění 70 miliónů z rezervního fondu MŠMT přikročilo poté, co jednání na úrovni vlády i jednání s Výborem pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny parlamentu ČR o financování projektu SIPVZ skončila neúspěšně. O výsledcích těchto jednání a s tím spojených důsledcích byly školy informovány prostřednictvím webových stránek MŠMT.(…) 

Problematika ICT a podpora této oblasti významným způsobem přispívá ke kvalitě vzdělávání a je v současném světě téměř nepostradatelná. MŠMT se proto bude snažit v rámci svých možností i nadále podpořit zmíněnou oblast a projekty s ní spojené. 

Fakta jsou ale jiná a více méně jasná, Česká republika je zřejmě jedinou zemí Evropské unie, která systémově nepodporuje ICT ve školách. Pokud je mi známo, MŠMT a ani žádná jeho přímo řízená organizace nepřipravuje žádný systémový nebo národní projekt na podporu ICT ve školách. Na rozdíl například od Polska, které v uplynulých 3 letech vybavilo prakticky všechny školy ICT za 11,5 miliard korun právě z ESF.

Položme si otázku, kolik škol z celkových 7000 má šanci si na dotace z ESF dosáhnou přímo? Jakou část z celkových 59 miliard korun z ESF v OP Vzdělání pro konkurenceschopnost (kde jen 10 % z projektu může být použito na investice) na léta 2007-2013 půjde skutečně na ICT pro školy? Bude to více nebo méně než původně na SIPVZ v letech 2007-2010 plánované 4 miliardy korun?



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.