Jan Wagner: Hardware za hubičku, software za hubičku, správa za...

středa 14. listopadu 2007 ·

Výkon nových komponent je stále vyšší a vyšší, cena nových technologií se snižuje díky stále větším sériím a technologickému pokroku, cena u nás klesá i díky pádu kursu dolaru, poměr cena/výkon je tedy u hardware nyní velmi příznivý. Na trhu je i plejáda repasovaných počítačů, které se prodávají i s jinak drahými OEM licencemi. Zamysleme se proto nad možnostmi nákupů do škol. Pokud si vyhodnotíme požadavky na výkon počítače pro běžné použití na základní nebo střední škole, zjistíme, že pro majoritní operační systémy vyhovuje frekvence procesoru 1-2 GHz a 256-512 MB operační paměti, přitom v řadě případů vystačíme i s počítači s frekvencí od 500 MHz se 128 MB operační paměti. Na spoustě škol pak stále pracují počítače s frekvencí od 300 MHz se 64 MB a jenněkolikamegabytovými disky, jejichž tržní cena je nyní více méně již nulová. Díky vývoji hardware a dostupnosti výkonných terminálových serverů můžeme ale i tyto veterány nadále používat jako tenké klienty s minimálními dalšími náklady.

Levné nové počítače

I nejméně výkonné nové počítače na trhu jsou výrazně výkonnější než většina počítačů v českých školách. Objevily se i nová řešení, které výrobci směřují na trhy rozvojových zemí nebo je označují jako energeticky nenáročná řešení. Pokusme se srovnat některá ukázková řešení kombinacelow-end základních desek a procesorů (pro porovnání jsem vybral dvě repasovaná značková PC s dvouletou zárukou od dvou různých dodavatelů):

Základní deska (PC)
Procesor
Cena MB+CPU s DPH
Cena PC s 1 GB/a s 80GB diskem
Intel D945GCPE Plum Creek
Intel Celeron 420, 1,6 GHz
2250 Kč
3750/4850 Kč
Intel D201GLYL Little Valley
Intel Celeron 215, 1,33 GHz 1400 Kč
2900/4000 Kč
ASUS M2A-VM
AMD Sempron 64 3000+, 1,6 GHz
2100 Kč
3600/4700 Kč
VIA PC2500
VIA C7 1,5 GHz
2500 Kč (online ale už i 60 USD)
4000/5100 Kč
Hewlett Packard DC5000
Intel Celeron 2,8 GHz
-
5000 Kč (s 40 GB diskem, CD-ROM, MS Windows XP Professional)
Hewlett Packard Vectra VEi8
Intel Celeron 2,4 GHz
-
3800 Kč (s 768 MB)

Vzhledem k předpokladu, že PC ve škole jsou připojena do LAN a většinou jako přenosné paměťové médium je využíván žáky i kantory již prakticky jen USBflash (připomínám, že 1GB je již za 200-250 Kč), neuvažujeme o osazení floppy nebo optickou mechanikou na žákovské počítače. Tyto mechaniky mají nyní smysl jen na učitelském počítači, DVD vypalovací mechanika je už dnes standardem za příznivou cenu již kolem 700 Kč.

Podívejme se ale ještě do světa: Everex`s TC2502 gPC je zřejmě první sériovka s OS s koncovou cenou pod dvěstě dolarů. Má v na první pohled jednoduchém běžném minitoweru základní desku odpovídající zhruba výše uvedené VIA PC2500 s 1,5GHz velmi úsporným procesorem VIA C7, s 512 MB DDR2 paměti (rozšiřitelné až na 2 GB), s 80GB pevným diskem a combo mechanikou DVD-ROM/CD-RW. Linuxový operační systém gOS s rychlým desktop managerem Enlightenment nabízí kromě jiného OpenOffice.org a ikonky řady stále oblíbenějších aplikací Google.

Základní deska VIA PC2500 je nabízena s gOS online již za pouhých 60 dolarů, tedy za cenu zhruba odpovídající místním 1300 Kč s DPH. Vedle toho společnost VIA v rámci konceptu pc-1, který má rozvojovým zemím nabídnout laciné a energeticky nenáročné osobní poítače, nabízí ještě základní desky PC1000E a PC1500E s procesory 800 nebo 1000 MHz za ceny kolem 50 dolarů. A ještě jen malá poznámka: základní desky s integrovaným procesorem Intel D201GLYL Little Valley jsou vhodné i pro upgrade do starších počítačů, v kombinaci s 512 MB za 300 Kč a redukcí pro napájení, tedy za pouhých zhruba 1750 Kč bez ceny instalace, kterou zvládnete svépomocí, můžeme z počítačů třídy 300-800 MHz udělat opět téměř konkurenceschopné stroje.

Levné nové servery

Zatímco před pár lety byl ve škole server s dvouprocesorovou základní deskou (2 procesory a tedy tehdy 2 procesorová jádra), stejně tak jako dvouprocesorové pracovní stanice kvůli ceně výjimkou, dnes se dá postavit snadno a především levně server sečtyřjádrovým procesorem a 4 GB paměti. A pokud si připlatíme, dvouprocesorový server se čtyřjádrovými procesory nabídne osm procesorových jader, tedy počet před pár lety v serverech s cenou vysoko nad možnostmi škol.

Dostupnost vysokého výkonu i dostatečně velké operační paměti umožňuje také terminálový provoz a tedy i výrazné snížení TCO (Total Cost Ownership) klientských počítačů. Nové výkonné servery pak jsou snadno škálovatelné a zvládnou v terminálovém provozu i běh na výpočetní výkon náročných aplikací.  Na letošnímICT fóru 2007 na veletrhu INVEX bylo předváděno řešení www.pocitacovaucebna.cz, které kombinuje levný a výkonný server s FreeBSD nebo MS Windows 2003 s nejrůznějšími tenkými klienty: repasovanými PC, low-end PC (jako například výše uvedené) nebo s profesionálními tenkými klienty. Toto řešení s FreeBSD je přitom při desítkách klientských počítačů výrazně levnější, v kombinaci sopen source software aplikacemi OpenOffice.org, GIMP a dalšími přitom pokrývá školní požadavky. A objevuje se i řada linuxových výukových aplikací, ať už opět open source, ale i komerčních, u nás má v multiplatformnosti prioritu Terasoft.

Levná správa a levný software

Dálková správa serverů nemusí být nikterak drahá, servery jsou nyní zpravidla velmi stabilní po stránce software i hardware. Linuxové systémy nabízí celá řada remomovaných firem, i kdysi v LAN dominantní Novell po koupi SUSE opustil vlastní síťový operační sytém NetWare a nabízí především SUSE Linux. Zároveň už existuje několik speciálních nekomerčních školních distribucí, které jsou určeny především pro instalaci či správu samotnými kantory. Oblíbená je školní varianta distribuce Ubuntu s názvem Edubuntu, která přímo podporuje terminálový provoz ve škole ve verzi Classroom Server.

Přestože požadavky linuxových distribucí na minimální konfiguraci rostou téměř stejně jako požadavky nových verzí MS Windows, jsou k dispozici i linuxové distribuce s menšími nároky. Z rodiny Ubuntu to je například Xubuntu,  které vystačí pro základní provoz  64-128 MB RAM. Pro starší darovaná PC této kategorie s procesory třídy Intel Pentium III (do nedávna to bylo jen Pentium II!) a staršími je k dispozici i program společnosti Microsoft Fresh Start, ve kterém školy mohou získat legální licenci Windows 98/2000 zdarma. Profesionální prodejci repasovaných PC pak dodávají předinstalované systémy MS Windows 2000/XP Professional CZ v rámci programu Microsoft Authorized Refurbisher (MAR).

Velcí producenti software všeho druhu nabízejí své aplikace za výrazně nižší školní nebo studentské (případně i učitelské) ceny: Microsoft Select využívá většina škol, oblíbené jsou již dlouhá léta nabízené školní nebo studentské licence Corel, Zoner nebo Novell, nově nabízí studentské licence i  Adobe .

Jak budete svůj software a hardware rozšiřovat u vás ve škole?



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.